Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Ne boj, mesarsko klanje« na SDH: uprava in nadzorniki SDH tekmujejo, kdo bo bolj ugajal novi oblasti

Deli na:
»Ne boj, mesarsko klanje« na SDH: uprava in nadzorniki SDH tekmujejo, kdo bo bolj ugajal novi oblasti

Karmen Dietner, predsednica nadzornega sveta SDH - Foto: Mediaspeed

V nadzornem svetu Slovenskega državnega holdinga (SDH) se obeta menjava: dvema članoma bo potekel mandat in zamenjala ju bosta nova nadzornika iz kvote SDS in NSi. Predsednica nadzornega sveta Karmen Dietner, ki jo je nastavila še LMŠ, se zdaj poskuša prikupiti strankam vladajoče koalicije in v zameno za podporo obljublja menjavo kateregakoli člana uprave SDH.

Iz nadzornega sveta se poslavljata Duško Kos in Damjan Belič, ki sta blizu SD in SMC. V SDS in NSi bodo ponudila svoji imeni, medtem pa si nadzorniki, ki bodo še nekaj časa obdržali svoje stolčke, in člani uprave, ki se bojijo za svoje dobro plačane službe, mečejo polena med noge in se skušajo prilizniti novi vladi.

Dietnerjeva je pri tem še posebej aktivna. V nadzorni svet je prišla v kvoti LMŠ preko Lekove linije, ki pa je vmes povsem izgubila ves vpliv in moč v LMŠ. Zdaj se je zamenjala še vlada in prva nadzornica novim oblastnikom v zameno za politično podporo obljublja menjavo  poljubnega člana uprave SDH.

Najbolj ogrožen naj bi bila stolček predsednika uprave SDH Gabrijela Škofa, Dietnerjeva pa je pripravljena zamenjati Boštjana Kolerja, ki mu je do položaja pomagala priti SD. Škofa je Karmen Dietner nekoč sama izbrala in predlagala za predsednika uprave SDH, dobro pa ga pozna kot kolega zavarovalničarja.

Za povrh skuša Dietnerjeva v nadzorne svet velikih družb imenovati čim ljudi, ki so lojalni njej in njenemu krogu. Med drugim lobira, da bi prva nadzornica Telekoma Slovenije ostala Barbara Kürner Čad. Ta je bila nekoč blizu SD, nato SMC, nazadnje pa še LMŠ, a v resnici je lojalna samo sebi.



V nadzorni svet Krke je Dietnerjevi že skoraj uspelo spraviti svojega bivšega šefa, nekdanjega predsednika uprave Pokojninske družbe A Petra Filipiča, ki je pred tem delal tudi za Hermana Rigelnika (ACH).

Dietnerjeva lobira še za odvetnika Jožeta Oberstarja, ki je trenutno predsednika nadzornega sveta Darsa. Ta se trenutno trudi zamenjati odvetniške pisarne, ki delajo za Dars, s pisarnami, ki so bolj po volji Dietnerjevi in njenemu krogu.

Vanj sodita tudi predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič, ki ji je Karmen Dietner pomagala priti na položaj, ter direktor Geoplina Boštjan Napast.

V koaliciji se menda zavedajo, kaj poskuša doseči Dietnerjeva, ki naj kljub vsemu trudu ne bi imela podpore koalicijskih strank. Jih bo morda le uspela prepričati s ponudbo, ki je ne bodo mogle zavrniti?