Revija Reporter
Slovenija

Lidija Glavina odhaja z vrha SDH

STA

27. mar. 2019 17:49 Osveženo: 17:50 / 27. 3. 2019

Deli na:

Lidia Glavina se bo s povišano plačo verjetno uspela prebiti skozi mesec.

Bobo

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidija Glavina se je z nadzornim svetom dogovorila o sporazumnem predčasnem odhodu iz uprave holdinga. Začasno bo vodenje upravljavca državnega premoženja prevzel dosedanji prvi nadzornik SDH Igor Kržan, sta po današnji seji nadzornega sveta povedala Kržan in Glavina.

O odhodu Glavine s čela SDH se je sicer ugibalo že kar nekaj časa.

Na čelu SDH je bila od julija 2016, ko je najprej kot nadzornica holdinga - v nadzorni svet jo je DZ imenoval spomladi 2015 - začasno prevzela vajeti upravljavca državnega premoženja, nato pa je februarja 2017 dobila tudi poln mandat.

Vodenje holdinga je poleti 2016 prevzela sredi vročega dogajanja v Luki Koper z delavskim uporom, ki je s položaja odnesel njenega predhodnika Marka Jazbeca. Vstopila je torej v zgodbo o nesoglasjih med vodstvom upravljavca koprskega pristanišča in SDH, ki se je zaključilo leto pozneje z razrešitvijo predsednika uprave Luke Koper Dragomirja Matića.

Njen mandat je sicer najbolj zaznamovala privatizacija NLB, v njenem času pa je bil zaključen tudi zahteven postopek reševanja in prodaje koprskega Cimosa italijanski družbi TCH Cogeme oz. skladu Palladio Finanziaria.

Glavina je bila tretja predsednica uprave SDH od njegove uradne vzpostavitve junija 2014, ko se je preoblikoval iz Slovenske odškodninske družbe. Pred njo sta bila na tem položaju Jazbec in Matej Pirc. Kržan bo tako vsaj začasno četrta oseba na čelu upravljavca državnega premoženja.