Revija Reporter
Slovenija

Kdo bosta nova nadzornika Telekoma Slovenije?

STA

30. avg. 2019 5:50 Osveženo: 5:57 / 30. 8. 2019

Deli na:

Sedež Telekoma Slovenije v Ljubljani.

Primož Lavre

Delničarji Telekoma Slovenije na čelu z državo bodo danes odločali o imenovanju dveh novih članov nadzornega sveta. Uprava in nadzorni svet predlagata Andreja Vizjaka in Igorja Rozmana, SDH pa bi namesto Vizjaka med nadzorniki rad videl Barbaro Cerovšek Zupančič. Skupščina bo odločala tudi o dividendah, te pa bodo bistveno nižje kot lani.

Imenovanje dveh novih nadzornikov Telekoma Slovenije je potrebno zaradi odstopov Ljubomirja Rajšića in nekdanje prve dame SDH Lidije Glavina. Rajšiću je funkcija prenehala 18. junija, Glavina pa nadzornica ostaja do petkove skupščine. Novima nadzornikoma bo štiriletni mandat začel teči danes.

Slovenski državni holding (SDH) je v četrtek vložil nasprotni predlog glede imenovanja enega od dveh novih nadzornikov. Namesto Vizjaka za nadzornico predlaga članico uprave Deželne banke Slovenije Cerovšek Zupančičevo.

Skupščina Telekoma Slovenije bo sicer odločala tudi o uporabi bilančnega dobička za lani v višini slabih 39 milijonov evrov. Po predlogu uprave in nadzornega sveta bi bila dividenda 4,50 evra bruto, kar pomeni, da bi družba za izplačilo dividend namenila 29,3 milijona evrov, preostanek bilančnega dobička pa prenesla.

Mali delničarji si medtem želijo višjih dividend. Društvo Mali delničarji Slovenije je tako vložilo nasprotni predlog, po katerem bi za izplačilo dividend namenilo nekoliko več, tako da bi ta znašala 5,50 evra bruto, te pa bi bile tudi izplačane prej.

V vsakem primeru se delničarjem obeta precej nižja dividenda kot lani, ko je ta na željo države dosegla kar 14,30 evra bruto, družba pa je za dividende namenila skoraj ves bilančni dobiček.

Skupščina Telekoma se bo sicer danes seznanila tudi s poslovanjem ter odločala o podelitvi razrešnice nadzornemu svetu in upravi, ki jo je lani še vodil Rudolf Skobe. Ta je aprila letos sporazumno odšel z vrha Telekoma.