Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tone Rop je po novem nadzornik v razvpiti Hranilnici Lon

Deli na:
Tone Rop je po novem nadzornik v razvpiti Hranilnici Lon

Tone Rop ne pleše po Melitinih notah. - Foto: Mediaspeed

Skupščina Hranilnice Lon je včeraj na nasprotni predlog družbe Zlata doba za člana nadzornega sveta imenovala Antona Ropa. Upravi in nadzornemu svetu so podelili razrešnico, zavrnili pa so spremembe statuta, ki bi omogočale novo dokapitalizacijo, so sporočili iz VZMD.

Točko o imenovanju novega nadzornika je predlagatelj, družba Alea Iacta, sicer pred tem poskušal umakniti, saj je, kot je povedal predstavnik Alea Iacte Sergej Racman, prvotno predlagani kandidat Franc Žmavc soglasje umaknil, a so se pojavili trije nasprotni predlogi, so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD).

Poleg predloga Zlate dob sta svoja predloga dala še delničarja Astraea Investicije Ena, ki je predlagala imenovanje odvetnika Vilija Primca, in Stanislav Zajšek, ki je predlagal imenovanje Stanislava Erzarja. Delničarji so najprej glasovali o nasprotnem predlogu Zlate dobe in s 54,25-odstotno večino za novega nadzornika imenovali nekdanjega premierja, finančnega ministra, poslanca in podpredsednika Evropske investicijske banke Ropa.

Izpodbojno tožbo sta napovedali tako Astraea Investicije Ena kot Alea Iacta. Slednja je sicer napovedala izpodbijanje vseh sprejetih sklepov.

Pri glasovanju o razrešnici so delničarji razrešnico upravi podprli z 61,19-odstotno večino, razrešnico nadzornemu svetu pa s 55,3-odstotno večino.

Delničarji pa niso podprli predloga o spremembah statuta, ki jih je predlagala Alea Iacta in bi omogočale novo dokapitalizacijo. Potrjen ni bil niti nasprotni predlog VZMD, ki se je od prvotnega razlikoval le v tem, da ni izključeval prednostne pravice obstoječih delničarjev pri morebitni dokapitalizaciji. Za sprejem teh predlogov je bilo potrebnih 75 odstotkov prisotnih glasov.

Skupščina se je seznanila s tem, da je lani bilančna izguba Lona, ki od spomladi čaka na dovoljenje, da se preoblikuje iz hranilnice v banko, znašala 2,53 milijona evrov, da bo ostala nepokrita in da se bo prenesla v naslednje leto.


Na skupščini je bilo po navedbah VZMD prisotnega 85 odstotkov kapitala z glasovalno pravico, pri čemer pa je Banka Slovenije nekaterim povezanim delničarjem odvzela glasovalne pravice.

Z imenovanjem Ropa sta po pisanju spletnega portala Siol zmagovalca včerajšnje skupščine Lon predsednik uprave Jaka Vadnjal in predsednik nadzornega sveta Janko Medja, sicer nekdanji prvi mož NLB.

Delničarji, ki so naklonjeni dvojcu Vadnjal-Medja, so namreč po navedbah portala uspešno odbili napade nasprotnega tabora, v katerem naj bi bila poleg Racmana še lastnik igralnih salonov Jože Kojc in še nekaj drugih domačih poslovnežev. Ta tabor opozarja na slabe poslovne rezultate in domnevne nepravilnosti v Lonu ter si že dalj časa prizadeva za zamenjavo obeh najpomembnejših mož pri vodenju te finančne ustanove.

V dogajanje na skupščini je pomembno posegla Banka Slovenije, ki je taboru, v katerem sta Racman in Kojc, odvzela večino glasovalnih pravic. Kot so navedli na Siolu, sta konec prejšnjega tedna prejela odločbo, v kateri ju bančni regulator obvešča, da ne bosta smela glasovati na včerajšnji skupščini, saj jima bančni nadzornik očita usklajeno delovanje z več delničarji, ki imajo skupaj v rokah nekaj več kot 33 odstotkov delnic Lona.

V dokapitalizacijskem postopku v začetku junija je sicer 17,28-odstotni delež v Lonu prevzela švicarska družba Kylin Prime Group v lasti irskega sklada Kylin Prime Fund, ki naj bi upravljal s sredstvi azijskih vlagateljev, v petek pa je na Banko Slovenije že vložil zahtevo za pridobitev dovoljenja za delež nad 50 odstotkov.

A ker omenjena družba do včeraj ni uspela pridobiti dovoljenja Banke Slovenije za to, da ima v lasti več kot 10-odstotni delež v Lonu, je po pisanju Siola drugim lastnikom prodala več kot polovico svojih delnic, s tem pa svoj lastniški delež zmanjšal pod prag 10 odstotkov oz. na 8,2 odstotka.

Odkupe delnic naj bi po informacijah Siola financiral Kylin, ki naj bi stal tudi za podjetjem Zlata doba, ki je v zadnjem času veliko kupovalo delnice od malih delničarjev in včeraj tudi doseglo imenovanje Ropa med nadzornike.