zalezovalec Svet24.si

Srhljivka življenja z zalezovalcem - izpoved ...

Pamela Anderson Svet24.si

Nekdanja zvezdnica Obalne straže na rdeči ...

911566_185-otroci-igra Necenzurirano

Kako mlade prepričati v starševstvo? Zgradimo ...

jansa logar pl Reporter.si

Se poskuša Anže Logar tako izogniti srdu Janeza ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

koncert Zlatko, Križanke 2 Njena.si

Zlatko pripravil vrhunski koncert za vse svoje ...

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Navalna in Kasparov na Bledu: Zahod se mora zoperstaviti Putinovemu režimu

Deli na:
Navalna in Kasparov na Bledu: Zahod se mora zoperstaviti Putinovemu režimu

Julija Navalna in premier Robert Golob - Foto: Primož Lavre

Predstavnika ruske opozicije Julija Navalna in Gari Kasparov sta se danes na Blejskem strateškem forumu zavzela za prihodnost Rusije brez predsednika Vladimirja Putina. Oba sta prepričana, da je takšna prihodnost možna, ampak le, če bo pri tem sodeloval tudi Zahod, ki se mora zoperstaviti Putinovemu režimu.

Navalna je ob prejemu nagrade Blejskega strateškega forumu opozorila, da Evropska unija ob ukrepih in sankcijah nima strategije za Rusijo. "Brez strategije ni možno sprejemati taktičnih odločitev," je posvarila.

Vdova Alekseja Navalnega priznava, da je verjetno ob tako različnih stališčih znotraj EU glede Rusije in Ukrajine težko skleniti kompromis, ampak spomnila je, da je ravno naloga politikov sprejemati kompromise tudi v težkih situacijah.

Foto: Primož Lavre - Julija Navalna in premier Robert Golob

Prepričana je, da strategija za Rusijo ne more obstajati brez Rusije. Po njenem prepričanju bi morali zato v oblikovanje strategije vključiti rusko civilno družbo, ki nasprotuje vojni in deluje na demokratičnih temeljih ter se bori proti režimu predsednika Vladimirja Putina.

Pri oblikovanju strategije je treba sodelovati, prav tako pri implementaciji. Po prepričanju Navalne mora Rusija postati demokratična evropska država znotraj mednarodno priznanih meja, kar pa se ne bo zgodilo ob Putinovem režimu. Zato se je treba za ta cilj boriti skupaj z rusko civilno družbo, da se odstrani to oviro na poti v mir, je poudarila.

Foto: Primož Lavre - Julija Navalna

Soustanovitelj Foruma svobodne Rusije Kasparov se je v kasnejšem pogovoru podobno zavzel za Rusijo brez Putina. Pri tem pa je posvaril, da ne gre le za vojno v Ukrajini, ampak da gre za vojno Putina proti svobodnemu svetu. Šahovski velemojster je pri tem za primerjavo opozoril, da ta vojna ni kot partija šaha, saj tu ne more biti pata, ampak se igra za zmago ali poraz.

Priznal je, da bo verjetno minilo nekaj let od propada Putinovega režima do prvih pravih demokratičnih volitev v Rusiji, saj bo treba na novo vzpostaviti celotno državo in se odreči vsem imperialističnim idejam. Verjame pa, da se bo, čeprav je star 61 let, enkrat vrnil v demokratično Rusijo.