Revija Reporter
Slovenija

Nataša Pirc Musar zbrala podpise, kandidaturo bo na DVK vložila skupaj z Anžetom Logarjem

Igor Kršinar
1 1.225

13. sep. 2022 14:46 Osveženo: 17:03 / 13. 9. 2022

Deli na:

Nataša Pirc Musar in Anže Logar v studiu pred oddajo Tarča na TV Slovenija.

Facebook

Nataša Pirc Musar je sporočila, da je zbrala več kot 5000 podpisov, ki jih kot samostojna kandidatka potrebuje za vložitev kandidature na predsedniških volitvah.

»Hvala vsem vam, 5 in več tisočim, ki ste mi namenili svoj podpis. Kampanja se zdaj prične zares in vanjo bom sama vložila najvišji zakonsko dopustni znesek. Ker sem neodvisna kandidatka, me lahko le volivke in volivci podprete z denarnimi prispevki,« je zapisala na tviterju.

Nataša Pirc Musar on Twitter: "Hvala vsem vam, 5 in več tisočim, ki ste mi namenili svoj podpis. Kampanja se zdaj prične zares in vanjo bom sama vložila najvišji zakonsko dopustni znesek. Ker sem neodvisna kandidatka, me lahko le volivke in volivci podprete z denarnimi prispevki.

Po naših virih naj bi kandidaturo na Državno volilno komisijo vložila naslednjo sredo, 21. septembra, na isti dan pa se je najavil tudi Anže Logar, samostojni kandidat s podporo SDS, ki naj bi zgolj v treh dneh zbral več kot 12 tisoč podpisov in jih še vedno zbira, ob tem pa mu izdatno pomagajo prostovoljci iz stranke SDS.

Podobno so tudi kandidaturo Pirc Musarjeve podprli stranki Pirati Slovenije in SMS-Zeleni Evrope, zato bi za vložitev kandidature zadostovalo že najmanj 3000 podpisov. Med njenimi podporniki pa sta tudi nekdanja predsednika Milan Kučan in Danilo Türk.

Danes sta predsedniški kandidaturi vložila glasbenik in humanitarec Gregor Bezenšek in vodja poslanske skupine NSI Janez Cigler Kralj. Prvi je zbral 5673 podpisov volivcev, drugi pa podpise osmih poslancev NSI. Cigler Kralj je tudi podpredsednik stranke in nekdanji minister za delo in socialo v prejšnji, Janševi vladi.

Dovolj podpisov za vložitev kandidature je po lastnih besedah zbral tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, ki ga je podprla zelena stranka Vesna, sicer pa tudi uživa podporo 45 županov. Ker še naprej zbira podpise, bo kandidaturo predvidoma vložil prihodnji teden. Rok za zbiranje podpisov se sicer konča v sredo, 28. septembra, opolnoči.

Svojega predsedniškega kandidata naj bi imela tudi Levica, kjer se največkrat omenja vodja njihove poslanske skupine Matej Tašner Vatovec, verjetno pa tudi SD, kjer je zelo blizu tej odločitvi njihov evropski poslanec Milan Brglez. Če bo kandidiral, bo s podpisi poslancev SD.

Gibanje Svoboda svojega kandidata na predsedniških volitvah ne bo imelo, v četrtek pa se bodo odločali o tem, ali bodo podprli katerega od nestrankarskih kandidatov. Nekateri se ogrevajo za Natašo Pirc Musar, drugi za Milana Brgleza, tretji za nikogar; če bo Brglez hotel pridobiti njihovo podporo, bo moral izstopiti iz SD.