Revija Reporter
Slovenija

Nataša Pirc Musar hoče denar! Mož je milijonar, a predsednica toži zaradi prenizke plače

M. M.
1 1.642

13. dec. 2023 9:47 Osveženo: 9:54 / 13. 12. 2023

Deli na:

Nataša Pirc Musar in Aleš Musar

Marko Vavpotič

Predsednica republike Nataša Pirc Musar si želi višjo plačo in meni, da bi ji kot predsednici morali pripadati še določeni dodatki, poroča portal 24ur. Plača predsednice sicer znaša 5663,42 evra bruto ali okoli tri tisoč evrov neto.

Po poročanju 24ur je predstojnik urada predsednice republike Uroš Krek konec novembra ministru za finance Klemnu Boštjančiču, ki je takrat opravljal delo ministra za javno upravo, poslal podpis, v katerem je problematiziral ustavnost drugega odstavka 23. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki nalaga, da funkcionarjem – torej tudi Nataši Pirc Musar – ne pripadajo dodatki, razen dodatka za delovno dobo.

Ustavno sodišče je o tej temi že odločalo in ugotovilo, da neskladnosti z ustavo ni, a vseeno v uradu predsednice menijo, da so prikrajšani tako Nataša Pirc Musar kot njeni sodelavci in sodelavke.

Aleš Musar, milijonar iz davčnih oaz: za ta posel so mu na račun kapnili trije milijoni evrov!

Predsednica republike in funkcionarji v njenem uradu namreč svoje delo opravljajo prek vseh časovnih zakonskih maksimumov, ki jih za varstvo delavcev določa zakon o delovnih razmerjih, za kar pa ne dobijo dodatnega plačila ali nadomestila, je Krek opozoril ministra.

Odrekanje pravice do dodatkov je po Krekovem mnenju neupravičeno in neustavno ter predsednico in funkcionarje v njenem uradu postavlja v neenak položaj v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci.

Pirc Musarjeva kljub »nizki« plači še zdaleč ni reva, ki bi životarila iz meseca v mesec. Nekaj evrov v družinski proračun prispeva njen soprog Aleš Musar, ki izkorišča pravico do mesečnega nadomestila za kritje stroškov zaradi obveznosti, ki znaša 15 odstotkov plače predsednika države (971 evrov bruto). Za povrh je uspešen poslovnež in je v dosedanji karieri obrnil milijone, ki so se mu stekali na račune v davčnih oazah.