avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

MIRKO TUŠ Necenzurirano

Mirko Tuš trkal na vest delavcev, sam pa ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

tina maze pm Ekipa24.si

Brez dlake na jeziku! Tina Maze za številne ...

matino-antunović, skrito-v-raju Njena.si

O igralcu iz serije Skrito v raju: Tiha voda ...

doncic podaja Ekipa24.si

Kaaaaj?! Cel svet se čudi Dončićevi potezi, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Aleš Musar s Črnogorko na Blejskem jezeru, s falconom v London in izlet v Kijev: kaj počne in koliko nas stane predsedničin mož

Deli na:
Aleš Musar s Črnogorko na Blejskem jezeru, s falconom v London in izlet v Kijev: kaj počne in koliko nas stane predsedničin mož

Med obiskom črnogorskega predsednika Jakova Milatovića 6. novembra v Sloveniji je Aleš Musar njegovo soprogo Mileno Milatović peljal na Blejski otok. - Foto: KPV

»V skladu s 14. člena zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike ima dr. Aleš Musar pravico do mesečnega nadomestila za kritje stroškov, ki jih ima zaradi opravljanja protokolarnih in drugih družabnih obveznostih, v višini 15 odstotkov plače predsednice republike. Dr. Aleš Musar je za mesec oktober prejel nadomestilo v višini 971,49 evra,« so nam sporočili iz urada predsednice republike dr. Nataše Pirc Musar.

Kot soprog je predsednico republike spremljal na šestih obiskih v tujini: 4. in 5. januarja na pogrebu zaslužnega papeža Benedikta XVI. v Vatikanu, 18. in 19. aprila na uradnem obisku Republike Madžarske na povabilo madžarske predsednice Katalin Novak, 5. in 6. maja v London na kronanje kralja Karla III., od 29. do 31. avgusta na Evropskem forumu Alpbach 2023, 9. septembra na Rab na 80. obletnico osvoboditve taborišča in 26. oktobra v Luksemburg na sodišče EU in dvostransko srečanje z velikim vojvodo Luksemburga Henrijem.

»Na vseh naštetih poteh so za soproga predsednice republike nastali stroški v skupni višini 209,16 evra,« so še sporočili iz urada predsednice. Pri tem niso navedli stroškov za vsako pot posebej. Časnik Svet24 je poročal, da je samo prenočitev predsednice in njenega soproga v Londonu stala 1657 evrov. Kot je znano, se je takrat pokvaril falcon, s katerim sta priletela, zato sta se vrnila z letalom slovaške predsednice Zuzane Čaputove, iz Bratislave pa sta se vrnila s slovenskim protokolarnim vozilom.

Musar se je kot soprog predsednice sam udeležil najmanj treh dogodkov v tujini. Najprej se je 9. in 10. maja v Zagrebu udeležil vrha soprog in soprogov evropskih voditeljev, ki sta ga gostila soproga hrvaškega predsednika Sanja Musić Milanović in izvršni direktor evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) dr. Hans Henri P. Kluge. Nato se je 6. septembra v Kijevu udeležil tretjega vrha partnerjev voditeljev držav, ki ga je gostila soproga ukrajinskega predsednika Olena Zelenska.

Samo prenočitev predsednice in njenega soproga v Londonu je stala 1657 evrov. Kot je znano, se je takrat pokvaril falcon, s katerim sta priletela, zato sta se vrnila z letalom slovaške predsednice Zuzane Čaputove, iz Bratislave pa sta se vrnila s slovenskim protokolarnim vozilom.

Nazadnje pa 5. oktobra v Skopju konference Moč izbire: realizacija telesne avtonomije žensk in deklet, na katero ga je povabila soproga makedonskega predsednika Elizabeta Gjorgievska. Skupni stroški vseh naštetih samostojnih udeležb soproga predsednice republike na dogodkih v tujini so znašali 1961,51 evra.

Urad predsednice je izpustil Musarjev obisk v Frankfurtu, kjer je 17. septembra na povabilo direktorja Muzeja za komunikacije dr. Helmuta Golda odprl razstavo, ki je bila del spremljevalnega programa, ki ga je Slovenija pripravila kot častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

V uradu predsednice so še dodali, da dodatni stroški ob njegovih samostojnih udeležbah na dogodkih v Sloveniji ne nastajajo. Predsedničin soprog je med svojimi obiski po Sloveniji podaril tri robotske terapevtske mačke: prvo stanovalcem doma upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu, drugo v domu na Bokalcah v Ljubljani in tretjo socialno-varstvenemu zavodu v Hrastovcu pri Mariboru. Z njegovim posredovanjem je NLB svoj odlitek Boljkovega kipa Lipicanca dolgoročno posodila Narodni galeriji, ta pa nato Sodišču EU v Luksemburgu.

Enak odlitek tega kipa že krasi predsedniško palačo. Sam ali skupaj s predsednico se je udeležil več uradnih in družabnih dogodkov v Sloveniji, med obiskom predsednika Črne gore Jakova Milatovića 6. novembra pa je spremljal njegovo ženo Mileno Milatović, ki jo je popeljal po Bledu na grad in otok.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24