Revija Reporter
Slovenija

Iztok Suhadolnik, direktor Zveze Sonček, ženi samovoljno povišal plačo: predsednica zveze Jasna Murgel protestno odstopila

Marko Medvešek
19 2.982

10. jan. 2024 14:52 Osveženo: 15:13 / 10. 1. 2024

Deli na:

Direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik in že bivša predsednica zveze Jasna Murgel, ki je zaradi direktorjevega početja odstopila.

Zveza Sonček

V Reporterju smo že nekajkrat pisali o samovolji direktorja Zveze Sonček Iztoka Suhadolnika, ki skupaj s soprogo Violeto to humanitarno organizacijo vodi, skoraj kot da gre za družinsko podjetje. Zdaj je zaradi njegovega početja s položaja predsednice Zveze Sonček odstopila dr. Jasna Murgel (sicer tudi predsednica okrožnega sodišča v Mariboru) – razlog je Suhadolnikovo zvišanje plače soprogi Violeti za kar sedem plačnih razredov.

Pridobili smo odstopno izjavo Jasne Murgel, v kateri pravi, da ne more biti predsednica organizacije, ki pri svojem delovanju kaže anomalijo, ki meče slabo luč na celotno Zvezo Sonček. »Takšne nepravilnosti ne morem in ne želim kot zakonita zastopnica Zveze Sonček zagovarjati pred komerkoli, saj se z njo ne strinjam in je ne odobravam,« piše Murglova.

Direktor Iztok Suhadolnik je svoji ženi, ki je prav tako zaposlena v Sončku, aprila 2023 zvišal plačo za kar sedem plačnih razredov - direktorjeva soproga ima tako eno najvišjih plač v organizaciji.

Zmotilo je je dogajanje na decembrski skupni seji izvršnega in nadzornega odbora, na kateri so obravnavali plačne razrede zaposlenih v Zvezi Sonček. Med drugim so ugotovili, da je direktor Iztok Suhadolnik svoji ženi, ki je prav tako zaposlena v Sončku, aprila 2023 zvišal plačo za kar sedem plačnih razredov, in da ima tako direktorjeva soproga eno najvišjih plač v organizaciji.

Ker se Zveza Sonček v prevladujočem delu financira iz javnih sredstev, bi zato morala za njene zaposlene smiselno veljati pravila o javnih uslužbencih, tudi pravila Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, natančneje tudi pravila o nasprotju interesov, je prepričana Murglova.

Meni, da je z dvigom plače Suhadolnikovi ženi prišlo do situacije, ko zasebni interes direktorja vpliva na nepristransko obravnavanje njegovih nalog ali da je vsaj nastal takšen videz. Prepričana je, da je bil to poglavitni razlog, da je Zvezo Sonček zapustil eden po mnenju Murglove ključnih kadrov za prihodnost Zveze, Jernej Hazimali, ki ni bil deležen tako visokega dviga plačnih razredov.

Direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik in njegova žena Violeta Suhadolnik

Primož Lavre

Murglova v odstopni izjavi piše, da direktor Suhadolnik in njegova žena menita, da je direktor z zaposlitvijo in določitvijo plačnega razreda svoji soprogi ravnal objektivno in nepristransko, a sama se s tem ne strinja. »Kadar gre za tako ozko osebno vez med direktorjem in zaposlenim, ki je že po svoji naravi objektivno pristranska, po mojem mnenju niti ni mogoče dokazovati, da je direktorjevo ravnanje nepristransko in objektivno. Že samo dejstvo, da je zaposlil ženo na enem izmed najbolje plačanih delovnih mest, je razlog, ki izključuje direktorjevo objektivnost.«

»Zavračam kakršnokoli možnost, da bi se moje ime povezovalo z ravnanji direktorja, za katera sama menim, da so sporna.«

»Ne želim se pripeljati v situacijo, da bi kot zakonita zastopnica Zveze Sonček morala zagovarjati nepravilnosti, na katere očitno ne morem vplivati, kljub temu, da sem prepričana, da obstajajo,« pravi Murglova in dodaja: »Ker opisanih spornih zadev ne podpiram in ker izvršni odbor Zveze Sonček niti ni sklenil, da gre za nepravilnosti niti ni ukrepal, da bi jih odpravil, nimam druge izbire, kot da odstopim kot predsednica Zveze Sonček.«

»Zavračam kakršnokoli možnost, da bi se moje ime povezovalo z ravnanji direktorja, za katera sama menim, da so sporna,« še vztraja Murglova.

Govorili smo z Iztokom Suhadolnikom, ki nam je potrdil, da je Murglova odstopila, o njenih obtožbah pa pravi, da je to njena trditev. Zvišanje plač je po njegovem mnenju določil izvršni odbor, zvišale pa so se v skladu s sistemizacijo, pravi Suhadolnik.