Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nataša Pirc Musar bo na Brdu igrala gostiteljico

Deli na:
Nataša Pirc Musar bo na Brdu igrala gostiteljico

Predsednica republike Nataša Pirc Musar - Foto: UPRS

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes na Brdu pri Kranju ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU gostila predsednike sosednjih držav. Z namenom potrditve dobrega sodelovanja in pripadnosti EU bodo med drugim spregovorili o širitvi na Zahodni Balkan, pomenu odprtih meja in udeležbi na evropskih volitvah.

Na povabilo predsednice republike se bodo srečanja, enega od najpomembnejših zunanjepolitičnih dejavnosti v okviru praznovanja obletnice, udeležili italijanski predsednik Sergio Mattarella, avstrijski predsednik Alexander van der Bellen, hrvaški predsednik Zoran Milanović in madžarski predsednik Tamas Sulyok.

Predsedniki vseh sosednjih držav se bodo v Sloveniji sešli prvič po 24. juniju 2011, ko jih je ob 20. obletnici samostojnosti države gostil takratni predsednik Danilo Türk.

Srečanje v uradu predsednice izpostavljajo kot znak dobrega sodelovanja in poudarjajo njegov pomen za utrjevanje odnosov med državami na predsedniški ravni. Z njim želijo moč sodelovanja sosednjih držav prikazati tudi kot simbol in zgled za države v regiji v luči njihovega približevanja Evropski uniji.

Ob obletnici članstva bo prav EU v središču tem, ki se jim bo predsednica z gosti posvetila tako na ločenem srečanju kot na skupnih plenarnih pogovorih z njihovimi delegacijami.

Razpravljali bodo o skupni prehojeni poti v evropski družini in o izzivih, s katerimi se unija spopada tudi v luči spremenjenih geopolitičnih razmer v svetu in soseščini.