sara rutar Svet24.si

Zmagovalka kuharskega šova pričakuje dojenčka

amazonka-suša Svet24.si

Video: Zaradi suše Amazonke v Kolumbiji skoraj ni...

erik-brecelj, bojana-beović Necenzurirano

Kako je Erik Brecelj pri "dvoživkah" nalil ...

172A1987 Reporter.si

Padal je še zlati dež! Kdo vse iz slovenske ...

cuban doncic Ekipa

Dončić bo imel najvišjo plačo v zgodovini, ...

miro-todosovski-v-odaji-nikoli-ni-prepozno BestFM

Miro Todosovski: “Prodajal sem časopise na ...

hokej olimpija asiago ziga pance af 24.jpg Ekipa

Zmaji zmagali tretjič zapored, skrbi pa poškodba...

Svet

EU prepoveduje izvoz ruskega utekočinjenega zemeljskega plina

Deli na:
EU prepoveduje izvoz ruskega utekočinjenega zemeljskega plina

ZEMELJSKI PLIN - Foto: Dreamstime

Zunanji ministri držav članic EU so danes potrdili 14. sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, ki vključuje tudi prepoved nadaljnjega izvoza ruskega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz EU v tretje države. EU obenem političnim strankam, nevladnim organizacijam in medijem prepoveduje prejemanje sredstev od Rusije.

EU bo s 14. svežnjem sankcij prepovedala storitve pretovarjanja oziroma ponovnega natovarjanja ruskega LNG na ozemlju EU za nadaljnji izvoz v tretje države. To vključuje pretovarjanje z ladje na ladjo in z ladje na kopno, pa tudi operacije ponovnega natovarjanja, so navedli na Svetu EU.

Unija obenem spričo poskusov Moskve, da bi vplivala na demokratične procese v EU, političnim strankam, nevladnim organizacijam, vključno s think tanki, in izdajateljem medijev v uniji prepoveduje prejemanje sredstev od ruske države.

Novi sveženj vključuje še dodatne ukrepe za preprečevanje izogibanja sankcijam. Evropske matične družbe bodo morale tako storiti vse, da bi preprečile sodelovanje njihovih hčerinskih družb v tretjih državah v aktivnostih, ki jih sankcije prepovedujejo.


EU želi prav tako preprečiti izvoz opreme, ki jo ruska vojska uporablja v Ukrajini ali za svoje vojaške sisteme, v Rusijo prek tretjih držav. Evropska podjetja, ki izvažajo tovrstno blago, bodo morala uvesti posebne mehanizme za nadzor nad morebitnim nadaljnjim izvozom v Rusijo.

Obenem s tokratnim paketom sankcij za dodatnih 61 pravnih oseb, ki neposredno podpirajo rusko vojaško agresijo na Ukrajino, zaostrujejo pravila glede izvoza blaga in tehnologije, ki jih je mogoče uporabljati tako v civilne kot vojaške namene. Nekatera od teh podjetij imajo sedež na Kitajskem, v Kazahstanu, Kirgizistanu, Turčiji in Združenih arabskih emiratih.

Unija uvaja še dodatne omejitve na področju izvoza blaga, predvsem tistega, ki je namenjen krepitvi proizvodnih zmogljivosti ruske industrije.

EU je tako proti Rusiji od začetka njene agresije na Ukrajino februarja 2022 sprejela že 14 paketov sankcij. Med ključnimi ukrepi je embargo na uvoz večine ruske nafte v EU, pri čemer je unija skupaj s partnericami v skupini G7 uvedla tudi cenovno kapico za nafto, ki jo Rusija izvaža v tretje države.