Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićevi varnostniki se ravsajo z upornimi kmeti, a župan sploh še nima dovoljenja za gradnjo kanala!

Deli na:
Jankovićevi varnostniki se ravsajo z upornimi kmeti, a župan sploh še nima dovoljenja za gradnjo kanala!

Policisti so ob protestu februarja letos odvlekli enega od lastnikov zemljišča, na katerem so načrtovana dela. - Foto: Facebook

Kje je pravnomočno okoljevarstveno soglasje za izgradnjo kanala CO na območju Ježice v Ljubljani, ki si ga tako želi ljubljanski župan Zoran Janković? Brez njega gradnja povezovalnega kanala ni dovoljena.

Gradnja povezovalnega kanala za zdaj ni dovoljena, saj zanj, kot je v dopisu z dne 6.marca letos zapisala Tanja Bolte, v. d. generalna direktorica direktorata za okolje z ministrstva za naravne vire in prostor še vedno ni izdano pravnomočno okoljevarstveno soglasje. Z dopisom je bilo tako pritrjeno mnenju lastnikov zemljišč na Ježici, da gre v primeru gradnje kanala CO za črno gradnjo mestne občine Ljubljana.

Direktorat za okolje je dopis s pozivom zasebnega prijavitelja dr. Aleša Mrzela za ukrepanje na njegovi zasebni parceli odstopil v reševanje pristojnemu inšpektoratu za okolje in prostor in Inšpektoratu za naravne vire in prostor. V dopisu je med drugim omenjeno, da je bil mestni občini Ljubljana kot nosilki posega vgradnje povezovalnega kanala CO izdan sklep z dne 28. septembra 2020 z napotilom, da je treba za nameravani poseg izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

»V zvezi z navedenim bi želeli opozoriti na 63. člen zakona o varovanju okolja , ki določa, da nosilec posega lahko izvede poseg le na podlagi pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja, ki pa v danem primeru še ni bilo izdano.«

Zdaj sta torej na potezi inšpektorat za okolje in energijo ter inšpektorat za naravne vire in prostor kot pristojna nadzorna organa. Podati morata vse morebitne ugotovitve, in sicer tudi na podlagi dopisa prijavitelja Aleša Mrzela ter vseh priloženih dokumentov.

Z zbranimi dokumenti se potrjuje, da na načrtovano črno gradnjo MOL ni bilo opozorjeno šele tik pred zdajci, kot so mnogi zmotno prepričani ali bodisi hote zatrjujejo, ampak je bilo prvič opozorjeno že leta 2014 z danimi pripombami na občinski prostorski načrt.

Opozorila o črni gradnji so bila dana tudi 2016, priložene so bile še fotografije, ki so potrdile izvajanje črne gradnje. Na agencijo za okolje je bil 21. julija 2020 naslovljen še poziv za ukrepanje zaradi gradnje kinete brez gradbenega dovoljenja.

Prvo javno razpravo s konkretno predstavitvijo primera gradnje kanala C0. je januarja letos organizirala Vesna - Zelena stranka. Na njej so sodelovali številni strokovnjaki skupaj z lastniki zemljišč, medtem ko so predstavniki mestne občine Ljubljana soglasno zavrnili sodelovanje . Takrat je Aleš Mrzel, ki je inšpektorat za naravne vire in prostor seznanil s črno gradnjo na njegovi parceli, povedal, da mestna občina za gradnjo kanala ni pridobila ustreznih dokumentov in dovoljenj.

Pridobivanja dokumentov, pogodb in soglasij za kanala, ki bi moral biti zgrajen že pred štirimi leti, se je MOL, kot je opozoril Mrzel, lotila netransparentno. Da je v sodelovanju z občino in pristojnimi ministrstvi lahko prišlo do okoli 70 razlastitev oziroma omejitev lastninskih pravic, je po njegovem razlog v povsem zgrešeni zakonodaji, po kateri pritožba ne zadrži uveljavitve sklepa.

O tem, da je gradnja kanala CO prek vodonosnika nerazumljiva, opozarja dr. Mihael Brenčič z Naravoslovnotehniške fakultete UL, ter predsednik Slovenskega komiteja mednarodnega združenja hidrogeologov (SKIAH). Gradnja kanala namreč predstavlja visoko tveganje za oskrbo 330.000 prebivalcev s pitno vodo.