stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Najbolj dobičkonosna podjetja še vedno Krka, HSE, Dars in Lek

Deli na:
Najbolj dobičkonosna podjetja še vedno Krka, HSE, Dars in Lek

Foto: Bobo

Lani je 300 slovenskih podjetij, ki so ustvarila največ prihodkov, pomembno pripomoglo k skupno ustvarjenemu dobičku gospodarskih družb, razmere med ustvarjenimi prihodki in številom zaposlenih pa se ni spremenilo, ugotavlja Delo. Na vrhu lestvice najbolj dobičkonosnih podjetij časnika so bila tudi tokrat Krka, HSE, Dars in Lek.

Od petega do 10. mesta si po čistem dobičku na lestvici sledijo SDH, Kapitalska družba, Petrola, Tobačna Ljubljana, Simobil in DUTB.

Po ustvarjenih prihodkih brez konkurence ostaja Petrol, ki je lani imel 3,3 milijarde evrov prometa, dobrih 40 odstotkov te vrednosti je ustvaril Mercator, ki pa je še vedno največji zaposlovalec v državi. Delo daje skoraj 10.000 ljudem.

Telekom Slovenije, ki je bil leta 2013 četrti po ustvarjenem dobičku, je lani posloval precej slabše in zdrsnil za 10 mest na 14. mesto.

Med 121 družbami na lestvici, ki so po oceni analitske hiše Bisnode zelo uspešne in dobičkonosne, jih polovica izhaja iz domačega kapitala, med podjetji s tujim izvorom kapitala pa je največ najuspešnejših iz Avstrije in Nizozemske.

Po izračunih in ocenah Bisnoda, kjer uspešnost podjetij merijo z indeksom BSX, je med 300 največjimi po vseh kazalnikih devet tako uspešnih, da dosegajo vseh 100 točk. Indeks sestavljajo kazalniki, ki vplivajo na vse deležnike, s katerimi neko podjetje sodeluje (lastniki, zaposleni, banke in upniki, država itd.).

To so med drugim prihodki od prodaje in njihova rast, profitna marža, povprečna plača, dodana vrednost na zaposlenega. Upoštevajo se sredstva in število zaposlenih, na končno vrednost indeksa BSX pa vpliva tudi primerjava posameznega podjetja s podobnimi podjetji.

Poleg obeh velikih farmacevtov Leka in Krke so sto točk na indeksu dosegli še Količevo karton, Simobil, Filc, Dem, Danfoss Trata in Plinovodi ter edino mikro podjetje med velikimi Continental Adria, ki se ukvarja s posredništvom pri prodaji.

V skupino podjetij, ki v indeksu BSX dosegajo najmanj 97 točk in se tako štejejo za zelo uspešna, se uvršča 121 podjetij, njihov povprečen delež dolga v financiranju pa je 43 odstotkov. Med njimi jih je šest, ki so lani poslovala z izgubo, in sicer so skupaj ustvarila dobrih 33,5 milijona evrov minusa. Tri četrtine je k temu prispeval Teš, večji del preostalega pa Talum.

Na dnu lestvice uspešnosti je 52 podjetij, ki so po kriterijih Bisnodovega indeksa poslovala neuspešno ali manj uspešno. Med njimi jih je 37 z domačim kapitalom, deseterica pa s tujim (štirje z nemškim), ostali so v mešanem lastništvu.