baunei, navigacija Svet24.si

Navigacija Google Zemljevidi jih pripelje na ...

2_Pero Lovšin Svet24.si

»Naše dobre volje naj se nalezeta tudi politika ...

ženska Dobra karma

Popolna energijska napoved od 19. do 25. 10. 2019

Festival že tradicionalno gosti Zemono Svet24.si

Kdo so sodobni slovenski graščaki in kako ...

colja1 Odkrito.si

Ženske, pogovarjajmo se o spolnosti!

borut4 Njena.si

Borut priznava: 'Maščevanje je uspelo'

ALEŠOVA POT Njena.si

Aleš po operaciji kože pravi suhec

Magazin

Znanstveniki v laboratoriju ustvarili človeško spermo

Deli na:
Znanstveniki v laboratoriju ustvarili človeško spermo

Foto: Arhiv Reporterja

Francoski znanstveniki so iz zarodnih celic neplodnega moškega ustvarili spermo, a za zdaj ne vedo, ali v laboratoriju ustvarjene semenčice delujejo.

Po navedbah raziskovalcev gre za korak naprej pri odpravljanju moške neplodnosti, a bodo potrebovali še nekaj let, da bo tako pridobljena sperma dovolj kakovostna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki iz biotehnološkega podjetja Kallistem iz Lyona so za izboljšanje metode, ki so jo patentirali junija, potrebovali 20 let. Zunaj telesa so morali ustvariti tekočino, v kateri lahko semenske cevke preživijo. Z njo so nato zvabili semenčice podgane, opice in človeka iz spermatogonijev, nezrelih celic, ki postanejo jajčeca ali sperma. Gre za zapleten postopek, ki traja okoli 72 ur.

Znanstveniki zatrjujejo, da je umetno ustvarjena sperma videti normalno, ne vedo pa, ali bi z njo lahko oplodili jajčeca. Zato je naslednji korak poskus oploditve pri podganah. "Videti moramo, ali bodo novorojene podgane normalne in ali se bodo zmožne ploditi," je povedal raziskovalec Philippe Durand.

Nato načrtujejo teste z laboratorijsko ustvarjeno človeško spermo, ki jo bodo primerjali z običajno, na koncu pa bodo opravili klinične teste.

Čeprav njihova metoda še ni bila potrjena z objavo v znanstveni publikaciji, so raziskovalci iz Lyona prepričani, da njihovo delo odpira nove možnosti za odpravljanju moške neplodnosti, na katero zdravniki nestrpno čakajo vrsto let.

loading...
Loading...