SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k Svet24.si

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh ...

Urbani6-dec20 Svet24.si

Kmetu s polja ukradli 6 ton izredno cenjenega ...

1709125029-dsc1928-01-1709124960495 Necenzurirano

Policija potrdila, da preiskuje sum napada na ...

54043105780_0d04297a06_c Reporter.si

Golob še vedno z eno nogo v energetiki. Kam bi ...

ilenic Ekipa

Tako se to dela: Slovenski reprezentant zabil svoj...

Klemen Janežič in Nina Ivanišin Janežič, nosečnost (2) Njena.si

Foto: Zvezdnik serije Ja, Chef bo kmalu že ...

max-bilac Ekipa

To je neverjetno: Ali bo Slovenija izgubila še ...

Slovenija

Robert Golob: »Pozitivni« Robin Hood s skominami po monopolu

Deli na:
Robert Golob: »Pozitivni« Robin Hood s skominami po monopolu

Foto: Bobo

Podjetje Gen-I, ki se s svojim direktorjem Robertom Golobom (podpredsednikom Pozitivne Slovenije) v javnosti prikazuje kot novodobni Robin Hood, ima ob strmi rasti prihodkov in količini odjema električne energije tudi senčne plati: zelo nizke cene so po mnenju številnih energetskih strokovnjakov nerealne in nevzdržne. Pripeljale pa bi lahko do dampinških cen in monopolizacije trga.

Podjetje Gen-I, ki elektriko prodaja končnim kupcem, ima nekoliko nenavadno lastniško sestavo, ki je že bila tudi pod drobnogledom Agencije za varstvo konkurence. 50-odstotni lastnik Gen-I je Petrol (po podjetju IG energetski sistemi), drugo polovico pa ima v lasti državno podjetje Gen energija, ki trži »slovenski del« jedrske energije, pridobljene v Krškem. Nastaja nenavadna povezava, po kateri proizvajalec energije (Gen energija) na prostem trgu prodaja energijo podjetju Gen-I, v katerem je 50-odstotni lastnik. Ob tem podjetje Gen-I prihaja na trg za končne kupce z nizkimi cenami, ki so po mnenju številnih poznavalcev razmer netržne (oziroma pod pragom dobičkonosnosti).

Med akterji na elektroenergetskem trgu se tako že precej časa širijo domneve, da Gen energija pod ceno prodaja elektriko podjetju Gen-I, ta pa nato lahko operira z nižjimi cenami pri končnih uporabnikih. Šlo naj bi za diskontno ceno, ki bi jo ekskluzivno imeli samo pri Gen-I in naj bi bila nedostopna za druge trgovce. Pri Gen energiji so nam že prej sporočili, da prodajajo energijo podjetju Gen-I in drugim kupcem po skoraj enakih cenah. Prodajo energije med Gen energijo in Gen-I določa krovna pogodba, ki pa je tajna. Cene niso znane in jih akterja pogodbe tudi nočeta razkriti.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.