nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadškof Zore v velikonočni poslanici: Naj Jezusov pozdrav doseže tiste, ki morajo nositi križ

Deli na:
Nadškof Zore v velikonočni poslanici: Naj Jezusov pozdrav doseže tiste, ki morajo nositi križ

Foto: Bobo

Naj Jezusovo vstajenje v nas prebudi veselje do življenja z njim, ki je vstajenje in življenje, je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pozval v svojem velikonočnem voščilu, ki ga je predstavil danes.

Zore, ki je tudi predsednik Slovenske škofovske konference, je ob tem pred bližnjimi prazniki vsem voščil blagoslovljeno veliko noč.

"Naj pozdrav vstalega Jezusa doseže tudi vse tiste, ki morajo tako ali drugače nositi križ, doživljati prezir in zasramovanje, ki so prikrajšani za pravico in resnico," je poudaril Zore. Obenem je zaželel mir vsem tistim, ki trpijo zaradi bolezni, krivic in teptanja človekovega dostojanstva.

Zore je prav tako zaželel mir vsem tistim, ki obupujejo nad seboj in nad svojimi grehi, pa tudi vsem tistim, "ki povzročajo krivico in teptajo dostojanstvo". Po njegovih besedah se velikonočno jutro začne s prizorom žena, ki hitijo k Jezusovemu grobu, da bi mazilile njegovo truplo.


"Skrbelo jih je, kaj bo s kamnom, ki je zapiral vhod v grob. Kdo jim ga bo odvalil? Zavedale so se, da je zanje pretežak. Ko pa so prišle do groba, je bil kamen odvaljen. Izkazalo se je, da je bila njihova največja skrb prazna. Sveti Peter Krizolog pravi, da se je angel spustil in odvalil kamen," je dejal Zore.

Po njegovih besedah Kristus odvaljenega kamna ni potreboval zaradi vstajenja, ampak je potreben vsem za spoznanje, da smrt in grob nista več zadnja beseda bivanja: "Noben grob ni več zaprt. Kamen ne loči več življenja in smrti. Prazen grob in odvaljen kamen nam omogočata, da se ozremo k vstajenju in življenju."

"Ni odvalil kamna zato, da bi omogočil prehod Gospodu, ki je šel ven, ampak da bi pokazal svetu, da je Gospod že vstal. Odvalil ga je zaradi vere, kajti v drugo smer je bil zavaljen zaradi nevere," je še v velikonočnem voščilu dodal nadškof.

Večji del kristjanov bo v prihodnjih dneh obhajal svoj največji in najpomembnejši praznik - veliko noč, s katerim se spominjajo Jezusove smrti in vstajenja od mrtvih. Dogajanje bo vrhunec doseglo z velikonočnim tridnevjem, ki se bo začelo na veliki četrtek in končalo na velikonočno nedeljo. Sledil bo velikonočni ponedeljek, ki je dela prost dan.