zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kristjani danes praznujejo veliko noč - največji krščanski praznik

Deli na:
Kristjani danes praznujejo veliko noč - največji krščanski praznik

Foto: Bobo

Večina kristjanov po vsem svetu danes praznuje veliko noč, največji krščanski praznik, ko se verniki spominjajo Jezusovega vstajenja od smrti. Po cerkvah bodo dopoldne potekale vstajenjske maše s procesijami. Množico vernikov pričakujejo v Vatikanu, kjer bo papež Frančišek podelil tradicionalni velikonočni blagoslov.

Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja. Po njihovem verovanju je namreč Jezus Kristus umrl, čez tri dni pa vstal od mrtvih, s tem pa človeka odrešil greha in mu znova odprl pot v večno življenje.

Pred vstajenjskimi mašami bodo danes potekale procesije. Pred ali po maši pa se bodo verniki že tradicionalno zbrali ob velikonočnem zajtrku in pojedli jedi, ki so jih duhovniki blagoslovili v soboto.

Vstajenjska maša v mariborski stolnici se bo začela ob 7. uri zjutraj, vodil pa jo bo mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. V ljubljanski stolnici se bo maša začela ob 8.30, vodil pa jo bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Bogoslužje v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja se bo začelo ob 11. uri, vodil pa ga bo evangeličanski škof Geza Filo.

Še posebej slovesno bo v Vatikanu, kjer se te dni mudijo množice vernikov z vsega sveta. Osrednja slovesnost, ki jo bo vodil papež Frančišek, se bo na Trgu sv. Petra začela ob 10. uri, zatem pa bo papež z osrednje lože vatikanske bazilike podelil tudi tradicionalni blagoslov mestu in svetu. Velikonočne slovesnosti bodo potekale tudi v Jeruzalemu.