Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadškof Cvikl: Velika noč rojeva novo upanje

Deli na:
Nadškof Cvikl: Velika noč rojeva novo upanje

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. - Foto: Bobo

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je v pridigi v dopoldanski velikonočni maši dejal, da je velika noč praznik luči, saj je na ta dan Jezus premagal temo smrti in vstal od mrtvih. "Vse to v naših srcih prebuja veselje, upanje in ljubezen," je dejal. Pozval je k prenašanju tega sporočila naprej.

Po besedah Cvikla je vstali Jezus vir luči, saj osvetli pomen trpljenja in smrti. "Brez te luči bi na veliki petek gledali kot na tragedijo in na poraz. V luči vstajenja pa je vse to zmaga ljubezni in zmaga življenja," je dejal. Jezus je šel po njegovih besedah v trpljenje, da je "pokazal ljubezen do konca, zato ga je nebeški Oče obudil od mrtvih".

Opozoril je, da je veličino Jezusovega vstajenja mogoče spoznati in sprejeti le v veri. "Človeško gledano gre namreč za nerazložljiv dogodek. V veri pa lahko spoznavamo Božji poseg in tudi mi sprejmemo to luč, ki ne razsvetli samo Jezusovega vstajenja, ampak daje smisel tudi življenju vsakega od nas," je dejal.

Ko človek z vero sprejme resnico o Jezusovem vstajenju, se po besedah nadškofa vse spremeni: "Srce se ogreje in tema počasi izginja. Ne bežimo več in se ne skrivamo, ampak smo pripravljeni iti na pot in se srečati z drugimi."



Vstali Jezus ima po besedah Cvikla vso Božjo moč: "A ta njegova moč se ne odraža v maščevanju tistim, ki so ga pribili na križ, ampak se ta moč razodeva v usmiljenju in odpuščanju."

Dar vere po besedah nadškofa človek prejme s krstom. "Po krstu nismo več zagledani samo v ta svet, ne razvijamo samo vidne, telesne dimenzije, ampak v nas raste tudi duhovna dimenzija, ki se krepi v povezanosti z vstalim Gospodom. To pa pomeni nov pogled na svet in stvari okoli mene," je dejal.

Na koncu je še spomnil, da velika noč rojeva novo upanje: "Križani je bil položen v grob, toda ta grob je tretji dan ostal prazen. Niso ukradli trupla, ali ga položili kam drugam, ampak je 'vstal in živi'. To je naše velikonočno veselje, upanje in moč, kajti Gospod je vstal in živi."