zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadškof Cvikl: Če nimaš identitete, ne moreš v dialog z drugim

Deli na:
Nadškof Cvikl: Če nimaš identitete, ne moreš v dialog z drugim

Foto: Primož Lavre

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je v intervjuju za sobotno prilogo Večera ocenil, da je Evropa v primeru migrantske krize padla na izpitu. "Padla je že takrat, ko krščanskih korenin ni dala v ustavo. Samo ekonomski interesi, to ne gre. Če nimaš identitete, ne moreš v dialog z drugim," je opozoril.

Evropa je po oceni Cvikla ob izbruhu vala migracij padla na izpitu, ker njene države niso sodelovale. "Od začetka, ko so se mimo valile kolone, nismo nikoli slišali, da bodo evropski voditelji zasedali tako dolgo, dokler ne najdejo rešitve," je dejal.

Zaradi nezmožnosti skupnega ukrepanja se je po oceni Cvikla tudi Slovenija znašla v nehvaležnem položaju. "Od začetka bi bila morala Slovenija dati vedeti, da je slovenska meja tudi schengenska, evropska. Da ni samo naša. Drugače je, če čuvaš mejo še za druge države. Ni mogoče dvomilijonskega naroda pustiti, da sam varuje schengensko mejo, ker je premajhen," je dejal. Zdaj je po njegovi oceni v enakem položaju, kot je bila Slovenija, Makedonija.

Evropa je po oceni nadškofa sicer padla na izpitu sicer že takrat, ko krščanskih korenin ni dala v ustavo. "Če ne vem, kdo sem, če imam samo interes, da čim več nagrabim, pa nastopi problem, ko pride kriza in je to postavljeno pod vprašaj. Evropa je takrat pokazala, da se očitno sramuje svojih korenin, svoje preteklosti," je dejal.

V enem letu, kar vodi nadškofijo, je obiskal že veliko župnij. "Pokazalo se je, da so zdrava jedra. Ponekod večja, ponekod manjša, ampak so. To daje upanje. Videl sem, da je mogoče manj tradicionalne vere, pa več osebne. Številčnost je ponekod padla, po drugi strani pa se vidi, da tisto, kar je, je s prepričanjem," pravi.

Glede finančnega poloma nadškofije in dogovora, doseženega z upniki, je dejal, da je v prihodnje vse odvisno od razvoja dogodkov, novih menjav lastništva nepremičnin pa pri tem ne izključuje: "Gotovo bo kakšna nepremičnina šla. Mora ... Kar je smiselno, bo ostalo, za pastoralne potrebe, vse ostalo bo pa šlo. To je naš cilj. Da se razbremenimo."

Stanje v Mariboru Cvikl vidi kot ne preveč dobro. "Veliko Mariborčanov živi samih, vedno več je osamljenosti. Po stolpnicah je mnogokrat eden sam. Vedno več Mariborčanov prosi Karitas," opozarja. Ob tem dodaja, da Karitas, ki sicer redno doseže sedem odstotkov Mariborčanov, vsega ne zmore reševati sam in da so nujne sistemske rešitve. Predvsem bi "nujno potreboval delovna mesta", opozarja.