Revija Reporter
Slovenija

Katastrofa! Poglejte, kako so se na specializiranem državnem tožilstvu preračunljivo odpovedali preiskavi zoper razvpitega Michela Stephana!

Nenad Glücks

18. jun. 2019 14:13 Osveženo: 14:14 / 18. 6. 2019

Deli na:

Stephan naj bi Plavca krivil za izgubo službe na Kemijskem inštitutu leta 2010.

Primož Lavre

Libanonca niso hoteli preiskovati v smeri njegove povezanosti z umorom Janka Jamnika, češ, da bi to lahko škodilo tožilki Blanki Žgajnar oziroma njeni obtožnici, po kateri naj bi Jamnika umoril Milko Novič.

Prišli smo do osupljivega podatka: na Specializiranem državnem tožilstvu so razpravljali, ali bi pri zloglasnem Libanoncu Michelu Stephanu preiskavo o napeljevanju k umoru Janeza Plavca (Kemijski inštitut) razširili tudi na Stephanovo morebitno povezavo z umorom Janka Jamnika. Toda, kot pravijo naši viri, so se odločili, da v tej smeri Stephana raje ne bodo preiskovali, saj bi to lahko škodilo tožilki Blanki Žgajnar oziroma njenemu kazenskemu pregonu zoper Milka Noviča. V smislu, če bi hkrati začeli preiskovati Stephana, bi dali vedeti, da morda Novič le ni pravi obtoženec.

Potencialna vpletenost Michela Stephana v umor direktorja Kemijskega inštituta Jamnika je postala posebej evidentna, ko so kriminalisti razkrili, da je Stephan nekega iraškega državljana napeljeval k umoru enega ključnih ljudi na Kemijskem inštitutu- Janeza Plavca. Spomnimo, nedavno je bil Stephan za to tudi dejanje obsojen na osem let zapora. Človek, ki je sposoben česa takšnega, je seveda sposoben nekoga tudi v resnici umoriti oziroma naročiti umor. Vse okoliščine umora Jamnika pa so kazale, da je šlo za delo profesionalcev.

Toda ne. Kot so nam povedali poznavalci, so imeli kriminalisti PU Ljubljana in NPU posebej na to temo sestanek s predstavniki SDT in jim predlagali, da bi vodili preiskavo tudi v smeri, da je osumljenec za umor Jamnika prav Stephan. A na SDT so jim odvrnili, naj preiskave Stephana, obdolženega za napeljevanje k umoru Plavca, ne razširijo tudi na primer umora Jamnika. To je nezaslišana tožilska samovolja in bi dejansko lahko šlo celo za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja (uradna oseba, ki ne opravi uradne dolžnosti…).