danny Dobra karma

Slavni vedeževalec po dolgoletnem molku končno ...

primož roglič, tadej pogačar Svet24.si

Pogačar s "športnim ropom" prijatelja, ki ga ...

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

Infekcijska klinika v Ljubljani Svet24.si

Matjaž Jereb: Najmlajša bolnica na intenzivni ...

Matej Tonin Necenzurirano

Za življenja gre? Ne, za vojaške helikopterje.

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Slovenija

Na MZZ odpustili nekdanjega veleposlanika

Deli na:

Nekdanji veleposlanik v Španiji Peter Reberc je dobil odpoved delovnega razmerja na zunanjem ministrstvu, so danes za STA potrdili na MZZ. Podrobnosti v zvezi s tem primerom sicer na ministrstvu niso želeli komentirati, ker so, kot so pojasnili "stvari še v postopku".

Nekdanji veleposlanik v Španiji Peter Reberc je dobil odpoved delovnega razmerja na zunanjem ministrstvu, so danes za STA potrdili na MZZ. Podrobnosti v zvezi s tem primerom sicer na ministrstvu niso želeli komentirati, ker so, kot so pojasnili "stvari še v postopku".

Po pisanju današnje izdaje Dnevnika so Reberca odpustili prejšnji teden zaradi številnih kršitev zakona o zunanjih zadevah in različnih pravilnikov. Reberc se na odločitev ministrstva lahko še pritoži, a časniku ni razkril, ali bo to tudi storil.

Ministrstvo je proti Rebercu, ki so ga predčasno odpoklicali s položaja veleposlanika in se je konec avgusta vrnil v notranjo službo MZZ, podalo prijavo suma gospodarskih kaznivih dejanj. Po navedbah Dnevnikovih virov je bilo proti nekdanjemu veleposlaniku šest prijav na policiji.

Uradni govorec MZZ Milan Balažic je na novinarski konferenci konec avgusta pojasnil, da so se na veleposlaništvu v Španiji že kmalu po prihodu Reberca v začetku leta 2007 začele pojavljati finančne nepravilnosti, na katere Reberca večkrat opozorila finančna in pravna služba MZZ. Ta opozorila so v Madrid prihajala že leta 2008, ko je bil zunanji minister še Dimitrij Rupel, lani in letos pa jih je bilo še skupno 12.

Februarja lani je ministrstvo opravilo notranji nadzor veleposlaništva v Madridu, pri čemer je bilo ugotovljeno "večje število nepravilnosti na finančnem in drugih področjih". Po pisanju današnjega Dnevnika so po Reberčevem odhodu iz Madrida na veleposlaništvu opravili ponoven nadzor, ki je potrdil dotedanje ugotovitve o nesmotrni porabi denarja in celo obstoj različnih fiktivnih računov.

Reberc sicer trdi, da gre za osebno obračunavanje zunanjega ministra Samuela Žbogarja z njim in da "gre za gonjo proti veleposlanikom, ki razmišljajo s svojo glavo". Tudi sam je policiji ovadil Žbogarja in sicer zaradi porabe denarja od kupnine, ki jo je veleposlaništvo v Washingtonu v času, ko je bil Žbogar tam veleposlanik, prejelo za prodajo objekta, ki ga je Slovenija nasledila od bivše Jugoslavije. Reberc je ovadil tudi generalnega sekretarja MZZ Aljaža Gosnarja in nekdanjega veleposlanika Petra Toša.
Loading...