901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahorjevi ministri brezsramno trošijo pred koncem mandata

Deli na:
Pahorjevi ministri brezsramno trošijo pred koncem mandata

Foto: Bobo

Predstavljamo nekaj cvetk ministrstva za zdravje, ki ga vodi Dorijan Marušič. Na ministrstvu se pred koncem mandata obnašajo kot pijani milijonarji. Tako je vsaj soditi po stroških, ki jih z večjo ali manjšo srečo uveljavljajo ob zadnjih zdihljajih vlade.

Tam so ta teden naročili cvetlične aranžmaje za 3600 evrov! Morda so se zaradi predsednikove želje po tretjem mandatarju Voljču, ki se ga je svoj čas povezovalo z bananami, odločili tudi za naročilo svežega sadja v višini kar 1500 evrov. Norosti še ni konca - sedaj je namreč nujna tudi pogodba za taksi prevoze v višini 23.000 evrov, prav tako pa pogodba za prevoze, ko bo službeni šofer odsoten - ta v višini kar 15.000 evrov.

Ali tu ne diši kar po korupciji? Da minister svoje delo jemlje resno je moč razbrati tudi iz naročilnice za najem VIP salona na Brniku, kjer je za nekaj deset minut potrebnih borih 3600 evrov.  Bojda so sestavili tudi podjemno pogodbo za nekoga, ki v imenu ministrstva dvakrat na leto leti v Bruselj, ker mora spremljati EU zakonodajo - cena potovanja je 4000 evrov.
 
Ena boljših cvetk je tiskanje vizitk za 3500 evrov le deset dni pred izvolitvijo nove vlade, pri čemer ni jasno ali naročniki že pred Janšo vedo, kdo bo kje minister in morda naročajo že za novega? Kaj vse se dogaja še pri drugih Pahorjevih ministrih, si lahko mislimo. Eden primerov je recenzija razpisne dokumentacije za nek projekt (pri tem, da so pred tem že najeli nekoga, da je po pogodbi to isto dokumentacijo izdelal). Skratka: en zunanji izvajalec izdela nekaj, kar bi morali na ministrstvu, potem pa nek drug zunanji izvajalec naredi se recenzijo tega za 19.000 evrov.
 
In to je obraz vlade pa bojda "poštenega čeprav naivnega" premiera. Ta kar pozablja, da je vodil vlado, ki je trošila milijarde, ki jih ni nihče  ustvaril, in ki je spravila državo na rob bankrota. Ob tem pa minister za zdravje po včerajšnji seji vlade toži, da se počuti kot igralec, ki je sredi tekme zamenjan brez svoje krivde - enako velja po njegovem tudi za trenerja Pahorja. In to krivico si ministri sedaj lajšajo s tiskanjem novih vizitk, ki jih bodo verjetno na pustni torek delili ljudstvu.  
 
Reporter – naročilnice za storitve – zapisano zanikamo in zahtevamo objavo popravka

Na spletni strani Reporterja je danes, 27.1.2012 objavljen prispevek o enormni porabi ministrstva za zdravje za nekatere storitve ob koncu mandata te vlade.
Zapisano zanikamo in na osnovi Zakona o medijih zahtevamo objavo popravka z naslednjo vsebino:  

Ministrstvo za zdravje je v preteklih tednih na ministrstvo za finance posredovalo soglasja za letne naročilnice za nekatere storitve. Gre torej za vloge za pridobitev soglasja ministrstva za finance za izdajo letnih naročilnic, zneski pa temeljijo na oceni potrebnih sredstev za celotno leto 2012. Tako letne naročilnice niso bile podpisane, po pridobljenem soglasju pa bi jih podpisali pristojni v tej ali prihodni vladi.

Poudarjamo tudi, da morebitno pridobljeno soglasje MF še ne pomeni tudi avtomatsko izdaje naročilnic. V kolikor pa bi letne naročilnice izdali, zapisane vsote še ne pomenijo tudi dejanske porabe sredstev v zapisani višini. Poraba sredstev bi potekala skozi vse leto na podlagi dejanskih potreb in ne nujno v polni ocenjeni vrednosti letnih naročilnic.

V nadaljevanju podajamo še nekaj pojasnil k posameznim vsebinam naročilnic. Letna naročilnica za najem VIP salona na letališču Jožeta Pučnika za leto 2012 je namenjena storitvam ob odhodu ministra za zdravje v tujino in prihodih visokih tujih predstavnikov v RS in ob njihovih odhodih iz RS. Letna naročilnica za cvetlični aranžma je ocenjena letna vsota za potrebe aranžiranja protokolarnih daril za tuje delegacije, ureditve sejnih dvoran in prostorov Kabineta ministra za aranžerske in cvetličarske storitve.  Letna naročilnica za tisk vizitk v višini 1.800 evrov je predvidena za tisk vizitk zaradi menjave vlade in s tem povezane kadrovske spremembe na ministrstvu. Letna naročilnica za prevoze ministra v času odsotnosti šoferja je bila predlagana, saj imamo na MZ samo enega usposobljenega šoferja, ministru pa moramo zagotavljati prevoz tudi v primeru njegove nepredvidene odsotnosti. Prevoze bi v teh primerih zagotovili preko Generalnega sekretariata Vlade, ki bi mu storitev tudi plačali. Z vidika celotnega proračuna bi šlo za finančno nevtralno operacijo. Znesek, za katerega smo prosili MF za soglasje za celotno leto 2012 je 2.400 € z vključenim DDV.  Z letno naročilnico za taksi prevoze bi pokrili tako prevoze za potrebe ministrstva, kot tudi vse protokalarne prevoze tujih delegacij, saj se je za slednje v 2011 iztekla pogodba preko skupnega javnega naročila.  Znesek, za katerega smo prosili MF za soglasje za celotno leto 2012 je 12.000 € z vključenim DDV.

Irma Sterle Glaner
Vodja službe za odnose z javnostmi
Ministrstvo za zdravje