stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Deli na:
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Pri Modrijanu so izdali roman bolivijskega pisatelja Juan de Recacoecheae Ameriška viza, pri Učilih International pa biografijo nogometaša Messija izpod peresa Luce Caiolija. Pri založbi Sophia je izšlo delo Ferruccia Gambina Prebežniki v viharju, pri založbi Miš pa slikanica Toneta Pavčka Juri Muri z ilustracijami Damijana Stepančiča.

VITEZ IZ SEDMIH KRALJESTEV - "KRATKE" ZGODBE IZPOD PERESA GEORGEA R. R. MARTINA

George R. R. Martin v treh krajših zgodbah, ki so kratke le v primerjavi z njegovimi romani, bralca popelje v svet revnih vitezov, ki skušajo slediti idealom svojega poslanstva. Knjiga v prevodu Boštjana Gorenca prinaša tri povesti o t.i. klativitezu Dunku in njegovem oprodi Eggu, ki potekajo slabo stoletje pred dogajanjem v Igri prestolov. Zmajska rodbina Targaryen je trdno na železnem prestolu kljub nedavni državljanski vojni med pravorojenimi in pankrtskimi potomci. Dunk, krepak mladenič, se po smrti starega viteza, kateremu je služil kot oproda, odloči tudi sam postati klativitez. Na turnirju naleti na nenavadnega dečka Egga, ki se mu ponudi v službo. Čaka ju kopica pustolovščin, a te niso le imenitne in bleščave.

George R.R. Martin (1948), rojen v ameriški zvezni državi New Jerseyu, je kratke zgodbe pisal že v zgodnjih 70. letih. Leta 1980 je začel pisati televizijske scenarije, poskusil pa se je tudi kot urednik. Kot romanopisec je opozoril nase z romanom Fevre Dream. Prvo knjigo serije Pesem ledu in ognja je izdal leta 1996. Avtor trenutno piše šesto knjigo z naslovom The Winds of Winter, obetata pa se morda še dve v tej seriji.

UMOR ROGERJA ACKROYDA - VNOVIČEN PRIMER ZA HERCULA POIROTA

Žrtev tokratne kriminalke Agathe Christie je Roger Ackroyd, človek, ki je vedel preveč. Znano mu je bilo, da je ženska, ki jo je ljubil, zastrupila svojega prvega moža, vedel je, da jo nekdo izsiljuje, pa tudi da si je vzela življenje tako, da je zaužila prevelik odmerek tablet. Kdo je bil skrivnostni izsiljevalec, bi Roger Ackroyd izvedel, če bi tistega dne do konca prebral večerno pošto. Toda umrl je prej, zaboden v vrat v svojem delovnem kabinetu. Na potezi je zato Hercule Poirot, ki mora najprej ugotoviti, kdo je Ackroydov morilec.

Agatha Christie (1890-1976) je svetovno znana pisateljica detektivk. Mojstrski zapleti v skoraj 100 romanih so privlačni za vse ljubitelje dobre kriminalke. Britanska pisateljica je napisala tudi 16 gledaliških iger.

NEBESA (NI)SO HEC - KNJIGA, KI OPOZARJA NA POMEN HUMORJA V DUHOVNEM ŽIVLJENJU

Jezuit p. James Martin v knjigi Nebesa (ni)so hec s podnaslovom Zakaj so veselje, humor in smeh bistvo duhovnega življenja piše o tem, da so sveti ljudje običajno veseli, pri čemer navaja številne primere zdravega humorja in prešernosti v svetopisemskih zgodbah ter v življenjih svetnikov in največjih duhovnih učiteljev. Med drugim zapiše: "Čeprav so nekateri verniki smrtno resni, marsikateri svetnik ni bil tak." Večino svetnikov so drugi ljudje radi imeli ob sebi, dodaja. Razkriva tudi, da so prilike pogosto smešne in da evangeliji prikazujejo Jezusa kot moža z otipljivim čutom za veselje in celo igrivost. Delo je prevedla Klementina Logar.

James Martin (1960) je urednik jezuitske revije America ter avtor številnih knjižnih uspešnic. Redno sodeluje v TV oddajah in piše za časopise, med drugim za New York Times in The Wall Street Journal.

ZAKAJ JE POLJE JEZERO? - SLIKANICA IGRALKE IN KNJIŽEVNICE TER MOJSTRA ČOPIČA

Dramska igralka Saša Pavček, ki je izdala zbirko dramskih besedil in esejev Na odru zvečer ter pesniško zbirko Obleci me v poljub, v pravljici za najmlajše Zakaj je polje jezero? spregovori o skrivnosti Cerkniškega jezera. Ilustratorsko se je je z bogatimi, izvirnimi potezami lotil Damijan Stepančič. Razlagalna pravljica fantazijsko pojasnjuje, kako je nastalo Cerkniško jezero in zakaj presiha. Napisana je prek glavne junakinje, deklice, ki je tako zelo občutljiva za nesreče in krivice, da mora neprestano jokati. Tenkočutna pravljica obenem utrjuje vero v moč pravljic in zgodb, v moč govorjene oziroma pripovedovane besede, ki tke vezi in ustvarja drugačen, boljši svet, so zapisali pri založbi.