stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes rok za plačilo kupnine za Mladinsko knjigo

Deli na:
Danes rok za plačilo kupnine za Mladinsko knjigo

Foto: Bobo

Lastnik založbe Učila International Srečko Mrvar, ki je aprila na javni dražbi kupil 51,2-odstotni delež, ki sta ga v Mladinski knjigi založbi (MKZ) imeli Abanka Vipa in Nova ljubljanska banka po stečaju Zvona Dva, mora danes plačati kupnino v višini 5,36 milijona evrov.

Učila, ki so že priglasila koncentracijo pri Agenciji za varstvo konkurence (AVK), so na dražbi, na katero so pristopili trije dražitelji, zmagala s ponudbo 8,50 evra za delnico. Založba je kupila 631.117 delnic MKZ.

Mladinska knjiga, katere vrednost ocenjujejo na 25,6 milijona evrov, se je prodajala več kot leto dni. Kot prvi resnejši ponudnik za nakup večinskega deleža založbe, ki so ga v last po stečaju večinskega lastnika Zvon Dva Holdinga dobile banke, se je pojavil Kompas MTS, ki je lani spomladi podal nezavezujočo ponudbo v višini 13,6 milijona evrov, a se na koncu ni odločil za nakup.


Prodajni konzorcij bank, ki je skupaj s Hypo banko obvladoval skoraj 70-odstotni delež v založbi, je nato julija leta 2013 razpisal prvo licitacijo celotnega paketa delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero se ni prijavil nihče. Tudi na naslednjo, oktobrsko dražbo, ko je bila izklicna cena postavljena pri dobrih 11 milijonih evrov, se ni prijavil nihče.

Založba Mladinska knjiga je osrednja slovenska založba s skoraj sedemdesetletno tradicijo izdajanja knjig, učbenikov in revij. V tem času je izdala 100 milijonov knjig. Njen knjižni program sega od leposlovja do zahtevnih priročnikov in enciklopedij. Izdaja tudi izvirne otroške slikanice z ilustracijami slovenskih avtorjev ter izvirno leposlovje za mladino in odrasle.

Učila international imajo v lasti knjigarne Felix. Založba je znana po izdajah žepnih knjig, biografij slovenskih estradnikov, svetovnih prodajnih uspešnic, kot je Petdeset odtenkov sive, in otroških knjig.