zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Slovenija

Na evropskih volitvah naj bi nastopila satelitska stranka SDS, ki se zgleduje po Salvinijevi Ligi!

Deli na:
Na evropskih volitvah naj bi nastopila satelitska stranka SDS, ki se zgleduje po Salvinijevi Ligi!

Foto: Primož Lavre - Volivce naj bi pritegnila Lucija Šikovec Ušaj in Bernard Brščić.

Prvak SDS Janez Janša v nedeljski oddaji Politično s Tanjo Gobec na TVS ni odgovoril na vprašanje, ali bo tudi sam na evropski listi SDS. Po naših zadnjih neuradnih informacijah ne bo, zato pa naj bi se v Evropski parlament potegovala skupina pod imenom Domovinska liga, ki jo sestavljajo njegovi donedavni politični sodelavci.

»Prihaja evropska pomlad, pomlad evropskih narodov. Ta pomlad ni EPP, ne njihov spitzenkandidat Manfred Weber. Evropsko pomlad simbolizira blok suverenistov pod vodstvom Mattea Salvinija. Del tega podjema želi biti Domovinska liga,« so včeraj zapisali uporabniki tviter računa iniciative Domovinska liga – DOM.

Na tviterju se je skupina prvič pojavila dan prej, torej v ponedeljek, in se ponudili za alternativo: »V Evropi se dogajajo spremembe. Tradicionalne ljudske stranke v zatonu, ker je volivcem jasno, da so del bruseljskega kartela. Vsebinskih razlik med EPP, PES in ALDE ni. Njih skupni imenovalec je multikulti globalizem. Temu nasprotujemo, zato je čas za alternativo, čas za DOM.«

Dodajajo: »Domovinska liga se ne vidi v EPP, ker: 1. nasprotujemo Globalnemu sporazumu o migracijah, 2. nasprotujemo Združenim državam Evrope, 3. nasprotujemo širjenju LGBT+P oznanila v državnih institucijah, 4. vidimo Macrona, Merklovo, Junckerja, Webra & Co. kot uničevalce EU.«

Glavni imeni Domovinske lige naj bi bila nekdanji državni sekretar Bernard Brščič in odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, oba kolumnista na portalu Nova24TV, ki je v lasti visokih politikov SDS in madžarskih tajkunov iz omrežja premierja Viktorja Orbana.

Ob vsem tem postaja jasno, da Janša najverjetneje ne bo nastopil na evropskih volitvah, sicer svojim navideznim političnim konkurentom ne bi omogočal brezplačne reklame v svojih medijih.

Ušajeva je sicer na tviterju razkrila, da je izstopila iz SDS, toda še vedno nastopa na omenjenem strankinem mediju. Poleg tega je Ušajeva na tviterju zapisala: »SDS ves čas išče stranko, s katero bi sodelovala in zmagala na volitvah. Tukaj smo!«

To pomeni, da nacionalistična stranka po zgledu Salvinijeve Lige nastaja s tihim soglasjem prvaka SDS Janeza Janše, ki je v soboto gostil spizenkandidata EPP Manfreda Webra, ki ostro nasprotuje nacionalistom, kot so Salvini, Marine Le Pen, AFD, s katerimi se zbližuje tudi Orban.

Na možnost nastopa domoljubne liste pod vodstvom Bernarda Brščiča na evropskih volitvah smo na Reporterju opozorili že konec januarja. Takrat smo tudi zapisali, da bi taka lista največ glasov pobirala SDS in ji lahko tudi odnesla kakšen mandat v Evropskem parlamentu.

Seveda pa ni nujno, da bo morebitni manjkajoči mandat SDS dobila prav Domovinska liga, saj bo imela resnega tekmeca v še eni antimigrantski listi, in sicer SNS Zmaga Jelinčiča, ki je na njeno čelo postavil Gregorja Preaca, novinarja s popotniškimi izkušnjami iz islamskega sveta.

Ob vsem tem postaja jasno, da Janša najverjetneje ne bo nastopil na evropskih volitvah, sicer svojim navideznim političnim konkurentom ne bi omogočal brezplačne reklame v svojih medijih. V primeru njegove kandidature domovinska lista ne bi imela nobene možnosti in zato tudi ne smisla. 

Loading...