dsoprizidek Svet24.si

Brez tujcev bi oddelke v novomeškem domu ...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Brezjah romanje bolnikov in invalidov

Deli na:
Na Brezjah romanje bolnikov in invalidov

Foto: Bobo

Številni bolniki, invalidi in starejši se bodo danes podali na 47. vseslovensko narodno romanje na Brezje. Na trgu pred baziliko Marije Pomagaj se bo po ustaljenem programu ob 9. uri začela priprava na mašo z molitvijo rožnega venca in petjem, ob 10. uri pa bo romarska maša, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Romanje že od začetka organizira revija Ognjišče, ki letos praznuje 50-letnico izhajanja. Kot so sporočili iz tiskovnega urada Škofije Koper, se je romanje v 47-letni zgodovini razvilo v nekakšen narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer obeležujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

Poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je romanje v prvi vrsti namenjeno, se ga udeležujejo tudi njihovi domači in prostovoljci, ki pomagajo bolnim in ostarelim romarjem, delijo jim okrepčilo, poskrbijo za morebitno zdravniško pomoč ali priskrbijo duhovnika za spoved in pogovor. Pomočniki so skavti, malteški vitezi, mladinske veroučne skupine in posamezniki.

Duhovniki med mašo bolnikom na njihovo željo podelijo zakrament bolniškega maziljenja, pred njo pa zakrament sprave. Z dogajanjem na Brezjah so lahko duhovno povezani tudi tisti, ki zaradi bolezni ali starosti ostanejo doma ali v bolnišnicah, saj bo mašo neposredno prenašal Radio Ognjišče.

Vsakoletno romanje na Brezje je le ena od oblik skrbi Cerkve na Slovenskem za bolnike, invalide in ostarele. Ta se kaže tudi z duhovnim oskrbovanjem bolnikov v vseh 27 bolnišnicah in drugih podobnih zavodih. Župnije in pastoralna območja za bolnike in ostarele pripravljajo posebna srečanja, duhovniki pa obiskujejo bolnišnice in domove ostarelih ter varovancem nudijo duhovno oskrbo.