pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Juhant: »Janši bi se morali pridružiti tudi drugi«

Deli na:
Juhant: »Janši bi se morali pridružiti tudi drugi«

Foto: Bobo

V nedeljo, 25. avgusta, bo v Rovtah ob 10. uri spominska maša ob 20-letnici postavitve farne spominske plošče. Po maši bo spominski program. Avtobus iz Ljubljane odpelje izpred dvorane Tivoli ob 8. uri zjutraj. Toliko ob slovesnosti, ki je pred dnevi pritegnila vigilantske medije, lahko preberemo na spletni strani Društva Nove slovenske zaveze. Razlog za razburjenje je predvsem govornik Janez Janša in predvideno oziroma napovedano somaševanje (ob dr. Janezu Juhantu) vodje vojaškega vikariata Jožeta Pluta; javnega uslužbenca, kot se je zdelo vredno poudariti v Večeru in poklicati obrambnega ministra, ki je o tem že govoril z načelnikom Dobranom Božičem.

Na spominsko slovesnost ob 20. obletnici postavitve farne spominske plošče, 70. obletnici domobranstva v Sloveniji in Rovtah ter ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, sicer vabita spominski odbor farnih plošč župnije Rovte in tamkajšnja krajevna skupnost. V soboto, 24. avgusta, bo ob 19. uri odprtje razstave medvojnega in povojnega gradiva domačinov iz Rovt, okrogla miza pod vodstvom Jana Mihevca (na njej sodelujejo Jože Dežman, Marta Keršič in dr. Andrej Mihevc) in nastop Domoljubnega zbora pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika. Dan pozneje, v nedeljo, bo maša v farni cerkvi, po njej pa kulturni oziroma spominski program, v sklopu katerega bodo govorili Justin Stanovnik, Janez Janša in župan Logatca Berto Menard.

Ob nešteto borčevskih slovesnosti, na katerih ob rdečih zvezdah in drugi komunistični ikonografiji govorijo in prepevajo (vladni) politiki stranke leve sredine, naj bi podobne slovesnosti in govori tudi na drugi strani državljanskega spopada ne smeli biti večji problem. Ne nazadnje, ali smo pozabili, da je nekdanji predsednik države Milan Kučan leta 1990 pod Krenom govoril po krščanskem pokopu slovenskih domobrancev. Janez Juhant, ki bo, kot rečeno, v nedeljo vodil somaševanje, ugotavlja, da hočejo pri nas nekateri problematizirati tudi vse najbolj normalne stvari v družbi. »Ali ni že skrajni čas, da človeško dostojno pokopljemo mrtve, se spominjamo njihovega žrtvovanja za dom in rod in priznamo genocid? Ko gre za pobite vojake, je toliko bolj utemeljeno somaševanje vojaških duhovnikov, saj so njihovi spremljevalci v življenju in smrti. Opozicijskemu prvaku pa bi se ob žalni slovesnosti morali pridružiti prvaki vseh političnih sil in predstavniki državnih ustanov, potem bi lahko rekli, da je revolucija končana,« je za Reporter dejal Juhant.