cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na Brdu pri Kranju ministri Demosove osamosvojitvene vlade

Deli na:
Na Brdu pri Kranju ministri Demosove osamosvojitvene vlade

Foto: Bobo

V okviru praznovanja 25-letnice slovenske samostojnosti in pred ponedeljkovo 26. obletnico zaprisege prve demokratično izvoljene vlade se bodo na Brdu pri Kranju danes sešli člani Demosove osamosvojitvene vlade. Srečanja, ki poteka na povabilo tedanjega predsednika vlade Lojzeta Peterleta, se bodo udeležili tudi številni veleposlaniki v Sloveniji.

Na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji aprila 1990 je zmagala koalicija Demos, ki ji je tako pripadla tudi pravica do predlaganja mandatarja. To je kot predsednik stranke, ki je med strankami koalicije dobila največ glasov, postal predsednik SKD Lojze Peterle. Slednji se je bil funkciji sprva sicer pripravljen odpovedati v korist predsednika Demosa in predsednika takratne SDSS Jožeta Pučnika, a je ta ponudbo po premisleku zavrnil.

Peterletova vlada, ki je v takratni slovenski skupščini prisegla 16. maja 1990, je imela 27 ministrov in ministric, v njej pa so bile SKD, SDSS, SDZ, SLS, Slovenska obrtniška stranka in Zeleni Slovenije. V slabih dveh letih, kolikor je bila na oblasti, je tudi ob delnem sodelovanju opozicije sprejela nekatere ključne dokumente, ki so bili potrebni za izpeljavo slovenske osamosvojitve ter nastanek in uveljavitev slovenske države.

Nekateri ministri Demosove vlade so si sicer svoje poglede na osamosvojitveno vlado in na aktualno stanje v državi izmenjali že na petkovem simpoziju v Ljubljani. Peterle je poudaril, da se je Slovenija Evropi v minulih letih kolektivno sicer prilagodila, ni pa uvedla standardov pravne države in načel socialno-tržne ekonomije. Nekdanji ministri so opozorili tudi na beg izobraženih kadrov v tujino na eni ter na apatijo mladega rodu na drugi strani.