stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerarjeva vlada o referendumu širi lažne informacije in grozi vojakom (VIDEO)

Deli na:
Cerarjeva vlada o referendumu širi lažne informacije in grozi vojakom (VIDEO)

Vili Kovačič ima tudi podporo SDS. - Foto: Bobo

Vlada grozila vojakom, če bodo podprli referendum, Vili Kovačič pisal Brglezu

»O civilni družbi in stroki pa slovenska vlada širi lažne informacije. Želim, da to iz prve roke pojasnimo slovenski javnosti. Kučan je rekel, da je referendum škodljiv, Cerar, da ga ne sme biti. Sindikat vojakov pa je pod grožnjo ukinitve sindikalnih pravic s strani MORS-a, celo ustavil zelo pomembno podporo tega sindikata referendumu. Sem oškodovana stranka v demokratičnem postopku,« je Vili Kovačič, pobudnik referenduma o 2. tiru, zapisal javnosti. Kot pravi, da zbiranje podpisov poteka ob zelo pristransko informiranem javnem mnenju, češ da so pobudniki referenduma proti drugemu tiru, čeprav so v resnici proti zakonu, ki uzakonja krajo in zlati tir za nove slovenske gradbene barone.

Sicer je Kovačič pisal tudi predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, ker je pri izrekanju podpore referendumu prišlo so hude kršitve ustave in zakonov. »Sindikat vojakov Slovenije je z Ministrstva za obrambo prejel ultimativni dopis, v katerem je izražena grožnja omejevanja pravic delovanju sindikata v primeru, da bo še aktivno podpiral referendum. Sindikat vojakov Slovenije je na osnovi tega umaknil že dano podporo referendumu, ki jo je javno izrazil vzporedno ob vložitvi moje pobude vam, in prekinil vse načrtovane aktivnosti v zvezi z referendumom,« je zapisal Kovačič.

Gvido Novak, predsednik Sindikata vojakov Slovenije, je namreč prejel dopis državnega sekretarja ministrstva za obrambo Miloša Bizjaka, ki je vojake opozoril, da aktivnosti v zvezi z 2. tirom niso v domeni sindikata vojakov in da je s pozivanjem Slovenske vojske k podpori referendumu sindikat prekoračil svoje okvire delovanja. »Pozvali ste nas, da kot Sindikat vojakov Slovenije takoj prenehamo z vsemi aktivnostmi v podporo referendumu o drugem tiru, ker način in vsebina našega delovanja ni umestna. V primeru nadaljevanja naših referendumskih aktivnosti, pa boste prisiljeni ukrepati na področju zagotavljanja pogojev za delovanje sindikata, ki so urejeni v Pogodbi o zagotavljanju pogojev za delovanje sindikata,« je zapisal Novak v odgovoru Bizjaku in sporočil, da bo sindikat zaradi groženj Cerarjeve vlade prenehal z podporo referendumu.

»Kršitev nedotakljivosti svobodnega izrekanja podpore na referendumu je izjemno huda kršitev ustave s strani represivnega organa Ministrstva za obrambo, kar zahteva nujno in pravočasno sanacijo stanja, saj lahko pride do razveljavitve zakona zaradi opisanih kršitev,« je o grožnjah vlade Kovačič zapisal Brglezu in dodal, naj zaradi tega podaljša rok za zbiranje podpisov.