zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes še en poskus dogovora za javni sektor

Deli na:
Danes še en poskus dogovora za javni sektor

Foto: Bobo

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo popoldne nadaljevali pogajanja.

Vladna ponudba, da se najslabše plačanim v javnem sektorju v prihodnjem letu nameni deset milijonov evrov, je sindikate vrnila za pogajalsko mizo, a so ocenili, da so ponujena sredstva prenizka in predlagali njihovo povišanje na 28 milijonov.

Na tej točki so se petkova pogajanja končala, minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je napovedal, da bodo s sindikalnim predlogom seznanili vlado. Kaj bodo sindikatom odgovorili danes, pa za zdaj še ni jasno. Je pa Koprivnikar v ponedeljek ocenil, da bodo uspeli zbližati stališča. "Naše razlike niso nepremostljive in sem kar optimističen, da bomo našli dogovor," je dejal minister.

Sodeč po zadnjih predlogih obeh strani, bi se vlada in sindikati za leto 2017 lahko poenotili pri višini regresa, premijah kolektivnega dopolnilnega pokojninskega zavarovanja, sindikati bi pristali tudi na zamik izplačila napredovanj na december.



Prav tako je sindikalna stran z zadnjim predlogom odstopila od svoje prejšnje zahteve, da se v letu 2017 za redno delovno uspešnost nameni 0,5 odstotka plačne mase (18 milijonov evrov). Zdaj predlagajo, da se teh 18 milijonov evrov namesto za delovno uspešnost dodatno nameni za odpravo anomalij v plačnih skupini J, torej za najslabše plačane.

Obenem pričakujejo, da se bodo najpozneje do konca marca prihodnje leto dogovorili tudi glede odprave nepravilnosti pri vrednotenju drugih delovnih mest in nazivov v javnem sektorju. Od vlade si želijo še drugih zavez, tudi o doseganju soglasja s sindikati pri temeljnih vprašanjih s področja uslužbenske in plačne zakonodaje.

Usklajeni niso še niti ukrepi za leti 2018 in 2019. Ob regresu, delovni uspešnosti, pokojninskih premijah, usklajevanju plač pa sindikati želijo, da se dogovorijo tudi odpravi ostalih ukrepov na področju stroškov dela, ki so bili uveljavljeni z zakonom za uravnoteženje javnih financ.