nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Petra Majdič: Slovenci pri 30 letih brez poguma in še vedno živijo pri starših

Deli na:
Petra Majdič: Slovenci pri 30 letih brez poguma in še vedno živijo pri starših

Foto: Bobo

V okviru Blejskega strateškega foruma mladih je danes v Ljubljani potekal poslovni zajtrk, na katerem so govorili o mladih, podjetništvu, brezposelnosti, izobraževalnem sistem in socialnem podjetništvu. Udeležence dogodka je nagovoril tudi britanski princ Edward, ki se mudi na obisku v Sloveniji.

Grof Wesseški je v nagovoru poudaril, da je treba mladim omogočiti, da uresničijo svoje sanje. Po njegovih besedah jim je treba dati možnost, da sledijo svojim željam, saj bodo tako največ prispevali skupnosti.

Princ Edward je nadaljeval, da izobraževalni programi, kakršnega je ustanovil njegov oče, princ Philip niso pomembni samo zato, ker se mladi naučijo novih znanj, temveč tudi zato, ker se naučijo, kako povrniti skupnosti.

Nekdanja smučarska tekačica Petra Majdič, ki se je po koncu športne kariere podala v podjetniške vode, je v razpravi poudarila, da imamo v Sloveniji dva velika problema - starše in izobraževalni sistem. Kot je dejala, mladi svoja najproduktivnejša in najbolj kreativna leta zapravijo v zastarelem izobraževalnem sistemu. Nato se pri 30. letih podobno kot njihovi starši bojijo izpostaviti in narediti korak naprej, je nadaljevala.


Po njenih besedah na naših univerzah učijo mlade, naj nikar ne poskusijo kaj novega. "Če bomo nadaljevali tako, bomo pri 30 letih brez poguma in še vedno živeli pri starših," je menila. Zato je pozvala starše, naj otrokom pustijo oditi na svoje. "Pošljite svoje otroke stran, čimprej, saj boste s tem pomagali njim in Sloveniji."

Režiser Mitja Okorn, ki ustvarja na Poljskem, je poudaril, da moraš v življenju početi to, kar imaš rad. To po njegovem pomeni, da pri odločitvah glede karierne poti ni treba vedno poslušati staršev. Če trdo delaš in v to, kar počneš rad, vložiš vso svojo ljubezen in strast, ti bo uspelo in po nekaj letih boš začel služiti denar, je prepričan.

Miha Žerko iz podjetja SRC je spregovoril o socialnem podjetništvu kot možni rešitvi za izhod iz krize. Pri tem je kot eno glavnih težav izpostavil pridobivanje finančnih sredstev, saj banke zavračajo mlade, ki še študirajo in nimajo zaposlitve. Žerko verjame, da mora tudi socialno podjetje ustvarjati dobiček, saj mora biti vzdržno. "Če na ustvarjaš dobička, ne moreš rasti, investirati, uvajati novosti," je poudaril.

Žerko meni, da nam v Sloveniji manjka poguma, da bi poskusili nekaj novega. Obstaja velika verjetnost, da ti v prvo ne uspe, toda z vsakim naslednjim poskusom so tvoje možnosti za uspeh večje, je prepričan predsednik uprave SRC.