zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

MVK se bo znova lotila evropske kandidature Bratuškove

Deli na:
MVK se bo znova lotila evropske kandidature Bratuškove

Foto: Bobo

Prihodnji teden za zdaj prinaša deset sej delovnih teles. Mandatno-volilna komisija (MVK) se bo sestala dvakrat. Več pozornosti bo deležna v torek, ko jo čaka drugo nadaljevanje seje o sumu korupcije pri kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko ter zamujeni prijavi premoženjskega stanja premierja Mira Cerarja in poslanca SMC Ivana Preloga.

MVK v torek nadaljuje obravnavo suma korupcije pri kandidaturi Bratuškove

Obravnave suma korupcije pri kandidaturi Bratuškove za evropsko komisarko ter zamujene prijave premoženjskega stanja Cerarja in Preloga se je na zahtevo SDS MVK lotila 3. oktobra, vendar je predsednik komisije Mitja Horvat (SMC) že po slabi minuti sejo brez obrazložitve prekinil.

Kasneje je Horvat pojasnil novinarjem, da SDS gradiva ni pripravila v skladu s priporočili zakonodajno-pravne službe. Horvatova razlaga je spravila v slabo voljo tako SDS kot NSi. Prvo nadaljevanje seje MVK je sledilo 9. oktobra, vendar je Horvat sejo znova prekinil, in to na predlog SDS.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je predlog utemeljil s tem, da nihče od vabljenih ni prišel na sejo. Poleg Bratuškove in Cerarja so med vabljenimi tudi zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec, kmetijski minister in predsedujoči SD Dejan Židan ter predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec.

Prav 9. oktobra je KPK sprejela končne ugotovitve, po katerih se je Bratuškova pri kandidaturi znašla v nasprotju interesov. Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer pa je predlagal, naj se MVK seznani z magnetogramom seje vlade z 31. julija, ki vsebuje zapise poteka odločanja vlade o izbiri slovenskih kandidatov za evropskega komisarja.


Möderndorfer je namreč presenečen nad ugotovitvami KPK v zvezi z Bratuškovo. Sicer je KPK že pred časom pozvala vlado, naj z magnetograma seje umakne oznako tajnosti.

Na mizi matičnega odbora poročila o delu pravosodja v letu 2013

Odbor DZ za pravosodje se bo v sredo sestal na prvem nadaljevanju seje, ki jo je začel 1. oktobra in je namenjena obravnavi poročil o delu pravosodja v letu 2013. Predstavnik pravosodnega ministrstva je namreč ob obravnavi poročila specializiranega državnega tožilstva predlagal preložitev te točke, odbor pa se je nato odločil, da bo preložil tudi vse ostale.

Predstavnik ministrstva je preložitev obravnave predlagal, ker naj bi imel minister za pravosodje Goran Klemenčič premalo časa za preučitev poročila, bi pa želel svoje mnenje sam predstaviti odboru.

Pod drobnogledom odbora je več poročil: poročili o delu državnih tožilstev in o delu državnega pravobranilstva, poročilo o delu sodišč v lanskem letu ter poročili o delu specializiranega državnega tožilstva ter o delu oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili.

Dokler seja ni bila prekinjena, je lahko poročilo predstavil le vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan. Ocenil je, da so v letu 2013 zabeležili dobre rezultate. Dosegli so obsodilne obsodbe zoper 128 fizičnih in sedem pravnih oseb, 34 osebam so izrekli odvzem premoženja na prvi stopnji, odrejeno pa imajo tudi začasno zavarovanje za okoli 250 milijonov evrov premoženja.