Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razjarjena Pirc Musarjeva mislila, da je ne snemajo, in napadla Brgleza: Na mojo plačo si šel, povej kakšno imaš ti, javno!

Deli na:
Razjarjena Pirc Musarjeva mislila, da je ne snemajo, in napadla Brgleza: Na mojo plačo si šel, povej kakšno imaš ti, javno!

Na petkovem soočenju vodilnih predsedniških kandidatov na POP TV se je zaiskrilo med Natašo Pirc Musar in Milanom Brglezom (na soočenju je bil še Anže Logar), potem ko je Brglez izpostavil dohodke svoje tekmice.

Najprej je bilo govora o podjetjih v lasti Aleša Musarja, moža od predsedniške kandidatke, ki je svoj poslovni imperij pred leti zasidral v davčni oazi na britanskih Kanalskih otokih (premoženje zakoncev velja za skupno). Potem je Brglez Musarjevo vzel navidezno v bran, češ, zakaj se ukvarjamo s premoženjem njenega soproga.

Toda hip za tem jo je še bolj »potunkal«, saj ji je očital sporno prakso davčnega optimiziranja, »ki prikrajša socialno in zdravstveno blagajno. Če izplačaš podpovprečno plačo ali plačo blizu povprečja – ta praksa je vezana na samo kandidatko. Govorim o srčnosti, pod tem si predstavljam solidarnost. Če hočemo solidarno družbo, bo vsak moral plačati davke in se obnašati družbeno odgovorno. Družbena odgovornost pomeni – plačaš sorazmerne dohodke in s tem polniš prispevke.«

Brglezove besede so se nanašale na nenavadno nizek znesek plač Musarjeve kot »odvetnice za elito«. Pred tremi meseci nam je, takoj po napovedi predsedniške kandidature, poslala svoj informativni izračun dohodnine za lansko leto. Glede na izračun si je lani izplačala zgolj 24.355 evrov v obliki bruto plače.


Na vprašanje Reporterja, kako to, da je znesek plač tako nizek, nam je pojasnila, da je solastnica odvetniške družbe in si prihodke izplačuje predvsem prek dividend, za kar plača tudi vse potrebne davčne dajatve. Lani je imela njena odvetniška družba 91 tisoč evrov čistega dobička, predlani 109 tisoč evrov. V vsakem od teh dveh let je bilo prihodkov okoli 600 tisoč evrov. Zaposlenih je devet ljudi.

Posnetek iz premora soočenja, ki je pricurljal s POP TV, kaže, da Musarjeva opazk Brgleza glede njene družbene (ne)odgovornosti pri plačilu prispevkov ni dobro prenesla. »Na mojo plačo si šel, povej kakšno imaš ti, javno. Mislim daj ... daj že enkrat, objavi na svoji spletni strani, pismo ej.  Lahko ti dam ... Kakšno dohodnino, objavi vse, pa še od žene, potem se pa dajte v usta in jezik. Ta je bila res nizka,« je bila besna Pirc Musarjeva.

Ta se zaveda, da je njeno skupno premoženje z možem in način, kako je prišel do tega (s pomočjo pidovskega tajkuna Darka Horvata), njena šibka točka pri številnih volivcih. Evropski poslanec Brglez pa je dodal še sol na rano z očitki glede izplačevanja (pre)nizkih odvetniških plač.