gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Morisovci: Proslava obletnice MSNZ v podporo županskemu kandidatu Jankovuću?

Deli na:

V Zvezi društev in klubov MORiS se sprašujejo, komu je bila namenjena nedeljska proslava ob 20. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ). Kot poudarjajo, je bila MSNZ iniciirana 17. maja 1990 in ne v septembru istega leta, "ko je bila večina dela že opravljena".

V Zvezi društev in klubov MORiS se sprašujejo, komu je bila namenjena nedeljska proslava ob 20. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ). Kot poudarjajo, je bila MSNZ iniciirana 17. maja 1990 in ne v septembru istega leta, "ko je bila večina dela že opravljena".

V nedeljo je v Ljubljani v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in Združenja Sever potekala slovesnost ob 20. obletnici ustanovitve MSNZ, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik republike Danilo Türk. Že pred tem pa so v iniciativnem odboru za ustanovitev združenja Veteranov slovenske osamosvojitve opozorili, da obeleževanje MSNZ poteka ob nepravem času in na nepravem mestu. Po njihovem mnenju namreč poteka proslava v podporo enemu od kandidatov za župana Ljubljane, saj manevrska struktura ni bila ustanovljena niti v Ljubljani niti v septembru.

V zvezi MORiS v sporočilu za javnost sicer opozarjajo, da so s 15 članicami ena od treh zvez, katerih delovanje se osredotoča na obdobje osamosvojitve in vojne za Slovenijo, njen nastanek pa je posledica odločitve ZVVS leta 2007, da zavrne predlog za ustanovitev sekcije MORiS v svojih vrstah. "Že sam obstoj Zveze MORiS zato negira resničnost navedb, da je ZVVS odprta za vse," dodajajo.


V zvezi z užaljenostjo vodstev ZVVS in Združenja Sever nad odločitvijo osamosvojitvene vlade z Lojzetom Peterletom na čelu, da ne sodeluje na nedeljski proslavi, pa v Zvezi MORiS spominjajo, da sta omenjeni organizaciji sami "bojkotirali" majsko proslavo v Ivančni Gorici "in s tem izkazali svoje nespoštovanje do številnih veteranov, ki so bili tam".

Sicer pa so v Zvezi MORiS zapisali, da se z nastajanjem nove veteranske organizacije ne ukvarjajo posebej, da pa nikomur ne odrekajo pravice do združevanja. Sami ob tem izražajo pripravljenost na korektno sodelovanje z vsako organizacijo, ki ohranja spomin na vojno za Slovenijo, "seveda pa pod pogojem, da bo šlo za sodelovanje v korist veteranov in za partnerstvo na podlagi doslednega spoštovanja enakopravnosti vseh veteranskih organizacij".