reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lani je bilo napadenih 517 policistov

Deli na:
Lani je bilo napadenih 517 policistov

Foto: Bobo

Lani je bilo zoper policiste vloženih 627 pritožb, torej malenkost manj kot leto pred tem. Večina pritožb (532) je že rešenih. V 16 primerih so ugotovili, da ravnanje policistov ni bilo v skladu s predpisi. Po drugi strani pa je bilo lani napadenih 517 policistov, kar je občutno več kot leta 2010.

Generalni direktor policije Janko Goršek je pred dnevi ob predstavitvi letnega poročila izpostavil, da policija zaposluje veliko visoko profesionalnih ljudi, a da se med njihovimi vrstami še vedno najdejo taki, ki jim ne pomagajo graditi ugleda institucije.

Tako so v pritožbenih postopkih lani obravnavali 854 policistov, v zvezi s kršenjem delovne zakonodaje pa so uvedli 18 disciplinskih postopkov ter izrekli 51 opozoril pred redno odpovedjo, 24 izrednih odpovedi in dve redni odpovedi delovnega razmerja.

Pritožniki policistom najpogosteje očitajo nestrokovnost, nekorektnost ter neprofesionalen in žaljiv odnos v postopku. Očitajo jim tudi nepravilne ugotovitve dejanskega stanja ali neukrepanje. Pritožbe so najpogosteje povezane z delom policistov pri nadzoru prometa, ogledom kraja prometne nesreče, zbiranjem obvestil, odrejanjem pridržanja ter izvajanjem intervencij.

Lani se je zmanjšalo tudi število prijav, ki jih je policija posredovala oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na specializiranem državnem tožilstvu. Policija je tako v obravnavo odstopila 80 prijav kaznivih dejanj, za katera je bilo osumljenih 72 uradnih oseb v policiji. Ta številka je za 41 odstotkov nižja kot leto prej.



Kljub temu pa so zaradi suma kaznivih dejanj trem policistom izdali sklep o uvedbi disciplinskega postopka, 21 pa pisno opozorilo pred redno odpovedjo delovnega razmerja. En policist je dobil redno odpoved, medtem ko 19 izredno.

Policisti pa na račun svojega dela niso deležni le pritožb, temveč tudi groženj. Lani jih je bilo 90, večino (82) pa so ocenili z nizko stopnjo ogroženosti. A kljub temu je bila stopnja ogroženosti v štirih primerih visoka, v štirih srednja. Prav v vseh teh primerih so bile grožnje povezane s postopki, ki so jih izvajali policisti.

Se je pa lani v primerjavi z letom prej povečalo število kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali napada na uradno osebo, in sicer za 8,7 odstotka. Takih primerov je bilo 254, v njih pa je bilo napadenih 517 policistov (361 leta 2010). Na novinarski konferenci policije pred nekaj dnevi so dodali, da se ta trend povečuje iz leta v leto.

Policisti pri svojem delu uporabljajo tudi prisilna sredstva. Tako so lani v 44.62 primerih zoper 4770 kršiteljev uporabili 9793 prisilnih sredstev. Kot poudarjajo na policiji, je v veliki večini primerov, skoraj 96 odstotkov, šlo za najmilejša prisilna sredstva, kamor prištevajo fizično silo ali pa sredstva za vklepanje. Strelno orožje niso uporabili ne lani, ne predlani, opozorilni strel pa so v letu 2011 izstrelili dvakrat.