boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Množični zastrupitvi pri Žalcu botrovala indijska konoplja

Deli na:
Množični zastrupitvi pri Žalcu botrovala indijska konoplja

Foto: Reuters

Vodja centra za zastrupitve interne klinike na ljubljanskem kliničnem centru Miran Brvar zatrjuje, da se je 15 ljudi v Bio parku Vrbje pri Žalcu v soboto s THC zastrupilo zaradi indijske konoplje. "Ni moglo iti za industrijsko konopljo, če so se zastrupili s THC," je danes pojasnil v izjavi za medije.

Število zastrupitev s THC v Sloveniji počasi, a vztrajno narašča, ljudje pa večinoma poiščejo pomoč zaradi "neustavljivega bruhanja, razbijanja srca, tiščanja v prsnem košu, izgube zavesti", je pojasnil Brvar. Marihuana pa lahko sproži tudi prave psihoze ali epileptične krče.

Pri starejših ljudeh - vsi udeleženci sobotne delavnice o uporabi industrijske konoplje v Bio parku Vrbje so bili starejši od 50 let - lahko zastrupitev s THC poteka huje kot pri mlajših. Če že imajo predhodne težave, lahko zastrupitev sproži še dodatne težave in hitrejšo izgubo zavesti.

Do zastrupitve v Bio parku naj bi prišlo med preizkušanjem izdelkov iz industrijske konoplje, tudi tistih, ki so jih udeleženci prinesli s seboj. Neuradno naj bi se zastrupili z užitjem čaja in piškotov.

Do zastrupitev po Brvarjevih besedah večinoma prihaja ravno zaradi zaužitja kolačev, napitkov ali hašiševega olja - tako zaradi precej višje vsebnosti THC kot pri običajni smotki kot tudi zaradi tega, ker ljudje pripravek enostavno zamenjajo za normalnega.

V smotki je običajno okoli deset miligramov THC, s kolačkom pa lahko uporabnik zaužije tudi do 1000 miligramov. Dodatne težave povzroča tudi dejstvo, da se THC iz hrane v telo absorbira počasneje in tudi dlje traja, da se pokažejo simptomi zastrupitve.

"Hašiševo olje proizvajajo ilegalno, koncentracija v teh pripravkih ni znana, ponavadi pa vzorci pridejo z okoli 50 odstotkov THC. Običajna marihuana ima nekaj, recimo, od enega do treh odstotkov THC. Zato so zastrupitve s hrano, kot so kolački, veliko hujše. Ker ljudje zaužijejo večje količine, so lahko znaki zastrupitve zelo hudi," je poudaril Brvar.

Bolnike v centru zdravijo simptomatsko. Posamezniku, ki je zaužil kolač, ponudijo aktivno oglje in odvajalo, v primeru nemira ali agresije pa dobi zastrupljenec pomirjevala. Protistrupa za zastrupitev s THC ni.

V Sloveniji še niso zabeležili smrtnega primera zastrupitve s THC, vendar pa Brvar opozarja, da je v ZDA do smrti že prišlo, ker je otrok pojedel preveč kolača.

Kot je pojasnil Brvar, so v soboto iz celjske bolnišnice poklicali v center in opisali simptome zastrupljenih. Dodal je, da je vse potekalo po ustaljenem redu, saj imajo s takšnimi zastrupitvami dovolj izkušenj. V ljubljanskem kliničnem centru so lani obravnavali 30 zastrupitev s THC, od tega deset s hašiševim oljem, 20 pa z marihuano, "tudi v obliki hrane".