vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

naya-rivera, avtomobil, izginotje Svet24.si

Med iskalno akcijo za pogrešano igralko naleteli ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Magazin

Posmrtne ostanke čilskega pesnika Nerude bodo ponovno pokopali

Deli na:
Posmrtne ostanke čilskega pesnika Nerude bodo ponovno pokopali

Foto: Arhiv Reporterja

Čilsko sodišče je odredilo ponovni pokop posmrtnih ostankov čilskega pesnika in Nobelovega nagrajenca Pabla Nerude (1904-1973), ki so jih izkopali zaradi preiskave. Z njo so želeli raziskati, ali pesnik umrl zaradi raka, kot je uradno znano, ali so ga zastrupili agenti nekdanjega čilskega diktatorja Augusta Pinocheta.

Forenzična preiskava, ki so jo izvedli 40 let po pesnikovi smrti, je pokazala, da je Neruda umrl zaradi raka prostate. Pesnikove posmrtne ostanke bodo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v mestu Isla Negra, kjer je danes urejen Nerudov muzej, ponovno pokopali 8. aprila.

Kot je zapisano v poročilu, so toksikološke preiskave kosti pokazale, da so bile v telesu sledi farmakoloških pripravkov, ki so se v tistem času uporabljali za zdravljenje raka prostate. V poročilu piše tudi, da niso odkrili sledi drugih kemikalij, ki bi lahko bile povezane s smrtjo Nerude. Zato strokovnjaki ocenjujejo, da ni dokazov, da pesnik ne bi umrl naravne smrti.

Neruda je umrl v bolnišnici v Santiagu de Chile leta 1973 v starosti 69 let, le dvanajst dni po tistem, ko so z vojaškim udarom, ki ga je vodil Pinochet, z oblasti strmoglavili socialističnega predsednika Salvadorja Allendeja.

Neruda, ki je bil sicer član čilske komunistične partije, je načrtoval odhod v izgnanstvo v Mehiko, ko so mu odkrili raka na prostati. Njegove posmrtne ostanke so za potrebe preiskave izkopali aprila 2013.

Loading...