nenad kaluderović. 2jpg Svet24.si

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Luka Budak Njena.si

Luka po šovu doživel šok

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Posmrtne ostanke čilskega pesnika Nerude bodo ponovno pokopali

Deli na:
Posmrtne ostanke čilskega pesnika Nerude bodo ponovno pokopali

Foto: Arhiv Reporterja

Čilsko sodišče je odredilo ponovni pokop posmrtnih ostankov čilskega pesnika in Nobelovega nagrajenca Pabla Nerude (1904-1973), ki so jih izkopali zaradi preiskave. Z njo so želeli raziskati, ali pesnik umrl zaradi raka, kot je uradno znano, ali so ga zastrupili agenti nekdanjega čilskega diktatorja Augusta Pinocheta.

Forenzična preiskava, ki so jo izvedli 40 let po pesnikovi smrti, je pokazala, da je Neruda umrl zaradi raka prostate. Pesnikove posmrtne ostanke bodo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v mestu Isla Negra, kjer je danes urejen Nerudov muzej, ponovno pokopali 8. aprila.

Kot je zapisano v poročilu, so toksikološke preiskave kosti pokazale, da so bile v telesu sledi farmakoloških pripravkov, ki so se v tistem času uporabljali za zdravljenje raka prostate. V poročilu piše tudi, da niso odkrili sledi drugih kemikalij, ki bi lahko bile povezane s smrtjo Nerude. Zato strokovnjaki ocenjujejo, da ni dokazov, da pesnik ne bi umrl naravne smrti.

Neruda je umrl v bolnišnici v Santiagu de Chile leta 1973 v starosti 69 let, le dvanajst dni po tistem, ko so z vojaškim udarom, ki ga je vodil Pinochet, z oblasti strmoglavili socialističnega predsednika Salvadorja Allendeja.

Neruda, ki je bil sicer član čilske komunistične partije, je načrtoval odhod v izgnanstvo v Mehiko, ko so mu odkrili raka na prostati. Njegove posmrtne ostanke so za potrebe preiskave izkopali aprila 2013.