Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 19. julija

piknik Petisvet.si

ZA VSAK ASTROLOŠKI ZNAK JE IDEALEN PIKNIK ...

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

MANCA ŠPIK IN EROSI (5 of 7) Svet24.si

Manca Špik: "Naježila se mi je koža in zajokala...

POSKOCNI MUZIKANTI Njena.si

Priljubljeni slovenski glasbenik se je razveselil ...

hafnerji Njena.si

Hafnerji še niso spoznali male Tine

Slovenija

Mlačen odziv strank na Janševo vabilo

Deli na:
Mlačen odziv strank na Janševo vabilo

Foto: Bobo

Prvaki parlamentarnih strank so v skladu z napovedmi predsednika SDS Janeza Janše že dobili njegovo povabilo na pogovore o pripravljenosti oblikovati koalicijo pod okriljem SDS, so za STA potrdili v več strankah. A kot kaže, pripravljenosti na pogovore v večini strank ni.

Kot je napovedal po pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem, je Janša v vabilu predlagal, da bi se v ponedeljek in torek najprej sešli na pogovorih, na katerih bi preverili, ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za koalicijo, torej, ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja, ki jih je treba reševati v tem mandatu, in ali imajo na voljo dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog.

V primeru zadostnega načelnega soglasja za oblikovanje koalicijske zaveze Za Slovenijo in po formalni podelitvi mandata, pa bi po 19. juliju s strankami, ki bodo izkazale pripravljenost, preverjali skladnost programov po posamičnih resorjih, organizacijsko obliko prihodnje vlade in ustreznost kadrovskih ponudb.

V vabilu sicer ugotavlja, da koalicija s SDS terja še najmanj dva koalicijska partnerja, koalicija brez SDS pa najmanj šest.

Da se bodo pogovorov udeležili, je že potrdil predsednik najmanjše parlamentarne stranke SNS Zmago Jelinčič, ki že od začetka podpira Janšo za mandatarja. Prav tako povolilnih pogovorov s SDS ne skrivajo v NSi.

To pa bi lahko bil tudi, kot kaže za zdaj, ves Janšev izplen.

V drugouvrščeni LMŠ, ki tudi sama vodi pogovore za sestavo koalicije, so sicer v odzivu za STA zapisali, da je prav, da Janez Janša dobi priložnost, saj je zmagal na volitvah. A zaenkrat ne razmišljajo o pogovorih s SDS.

V SMC so bili še ostrejši in so zapisali, da "če si predsednik SDS ne upa prevzeti mandatarstva za sestavo vlade in potrebuje premislek o tem, ali bi sprejel to odgovornost, ne vidimo razloga, da bi se na njegovo morebitno vabilo na razgovor odzvali".Spomnili so, da SMC podpira sestavo sredinske vlade pod vodstvom LMŠ, da so v pogovorih, v katerih sodelujejo od volitev, iskreni in da v njih postavljajo pred interese stranke interese države in državljanov. Priznavajo pa, da bo prihodnja vlada, kakršnakoli že bo, "nujno morala preseči tradicionalne delitve na levo in desno in bo od političnih strank, ki želijo prevzeti odgovornost za prihodnost naše države, terjala več od znanja seštevanja glasov".

Tudi v SAB so odvrnili, da se resno pogovarjajo o vstopu v koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca. "Dokler smo na pogajanjih z njim, se z drugimi ne bomo pogajali," so zapisali.

Da se Janševemu vabilu ne bodo odzvali, je za STA potrdil tudi prvak DeSUS Karl Erjavec, enako napovedujejo v Levici.

V SD naj bi se odzvali ob robu nocojšnje seje predsedstva stranke.

Janša je v vabilu sicer zapisal, da je prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije "temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego zaveže vlada". "V aktualnih razmerah ga bomo uresničevali z odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev," je zapisal in poudaril še potrebo po pravočasnem prenosu potrebnih znanj, ki sledijo tehnološkim spremembam, v javno financirane programe.

Pahor pričakuje Janšev odgovor o tem, ali sprejema mandatarsko kandidaturo ali ne, do prihodnjega četrtka do 14. ure. Po pogovoru s Pahorjem je Janša sicer napovedal, da bo mandat sprejel, če bo uspešen v prvi fazi pogovorov. Če bi Janša mandatarstvo zavrnil, pa bo Pahor preveril, ali si je večinsko podporo poslancev zagotovil že kdo drug.

Prvak LMŠ Marjan Šarec, ki se za to sicer trudi, napoveduje, da mandatarstva ne bo sprejel, "dokler s strani partnerjev ne bodo vse stvari jasne. Vsebinsko in kadrovsko". V teh dneh sicer potekajo o tem intenzivni pogovori na ravni delovnih skupin, prvaki šesterice strank pa se bodo vnovič sestali v soboto. Takrat bo predvidoma tudi že bolj jasno, ali jim lahko uspe, saj se jim nekoliko mudi. Izvršilni odbor NSi je namreč svoji pogajalski skupini dal časa za pogajanja le še do ponedeljka.

Loading...