pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bavbav orbanizacije: SDS se potiska v geto, ki naj bo obsojen na večno opozicijo

Deli na:
Bavbav orbanizacije: SDS se potiska v geto, ki naj bo obsojen na večno opozicijo

Foto: MTI

Politična spodobnost, modrost in spoštovanje volje vsakega četrtega volivca velevajo, da stranke pokažejo pripravljenost na pogovore z Janšo.

Sporočilo letošnjih državnozborskih volitev je naslednje. Skoraj polovico slovenskih volivcev iz različnih razlogov (razočaranje nad politiko, zavestni odmik od politike ali nezadovoljstvo z letošnjo ponudbo) ne zanima, kdo bo prihodnji slovenski premier.

To so pokazali s tem, da niso odšli na volišča. Dobra polovica volivcev, ki je odšla na volišča, pa je poskrbela za precej zapleten in zagaten povolilni položaj. Vsak četrti volivec je podprl SDS oziroma Janeza Janšo za premierja. Na drugi strani pa je nekaj več kot polovica tistih, ki so odšli na volišče, podprla katero od šestih strank, ki so že v kampanji vnaprej zavračale povolilno sodelovanje z Janšo.

A ker se ti volivci niso mogli zediniti v podpori enemu samemu kandidatu proti Janši, je strankarski prostor levo od sredine, ki v novem sklicu parlamenta obsega 52 sedežev, zelo razdrobljen in vključuje tudi močno socialistično stranko, ki občuduje Madurovo Venezuelo.

A ta bavbav orbanizacije Slovenije je na trhlih nogah. SDS nima niti politične niti družbene in niti ekonomske moči, da bi Slovenijo potisnil v smeri nekakšne avtoritarne države.

Ne glede na razmerja med blokoma, ki je v številu sedežev z 52 proti 32 v koristi levice, politična spodobnost veleva, da prvo priložnost za sestavo vlado dobi Janša kot posamični zmagovalec. In politična spodobnost, politična modrost ter spoštovanje volje vsakega četrtega volivca tudi velevajo, da preostale stranke pokažejo pripravljenost na pogovore z Janšo kot mandatarjem. Na levici sicer številni vnaprej zavračajo povolilni dialog z Janšo z izgovorom o nekakšni nevarnosti, ki naj bi jo pomenila SDS.

A ta bavbav orbanizacije Slovenije je na trhlih nogah. SDS nima niti politične niti družbene in niti ekonomske moči, da bi Slovenijo potisnil v smeri nekakšne avtoritarne države. S 25 sedeži od 90 (mimogrede: 25 sedežev je drugi najslabši izkupiček SDS, odkar je postala vodilna stranka na desni sredini) ne moreš orbanizirati Slovenije, pa karkoli naj bi že to pomenilo.

Bavbav orbanizacije, na katerem temelji zavračanje sodelovanja z Janšo, je tako zgolj priročen izgovor, da se potiska SDS in s tem večino desne sredine v nekakšen geto, ki naj bo obsojen na večno opozicijo.