sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrstvo za finance: Cena zadolževanja Slovenije z zahtevo za referendum narasla

Deli na:
Ministrstvo za finance: Cena zadolževanja Slovenije z zahtevo za referendum narasla

Foto: Bobo

Finančni trgi skrbno spremljajo ekonomsko in politično dogajanje v Sloveniji, zahtevi za razpis referendumov o t.i. slabi banki in Slovenskem državnem holdingu pa predstavljata negativno novico mednarodni skupnosti in finančnim trgom, so danes opozorili na finančnem ministrstvu in dodali, da je cena zadolževanja Slovenije narasla.

"Investitorji pričakujejo, da bo Slovenija kredibilno nadaljevala z implementacijo v oktobru predstavljenih reform ter ukrepov za stabilnost bank in upravljanja premoženja," so zapisali na ministrstvu. Negativni vpliv takšne napovedi se je v sredo videl v gibanju donosa na državne obveznice, ki je v primeru dolarske obveznice s 5,1 odstotka poskočil za 0,5 odstotne točke na 5,6 odstotka in ostal malo pod to mejo do konca dneva, so navedli.

Ob tem so opozorili, da 0,5 odstotne točke višja obrestna mera na letni ravni predstavlja za 8,6 milijona evrov, v desetih letih pa za 86 milijonov evrov višji strošek zadolževanja glede na glavnico pred kratkim izdane dolarske obveznice.

"Cena zadolževanja Slovenije je tako z napovedjo zahteve za razpis referendumov narasla, predvsem v primerjavi z drugimi primerljivimi državami, katerih donos se v tekočem tednu ni bistveno spreminjal. Rast donosov slovenskih obveznic je bil v sredo glede na primerljive države osamljen primer, kar dokazuje, da so se finančni trgi negativno odzvali na zahtevi za razpis referendumov," so opozorili.

V obdobju med predstavitvijo reform ameriškim investitorjem in po izdaji dolarske obveznice so donosi obveznic - predvsem na podlagi omenjenih zakonov - utrjevali trend padanja, tako na dolarski obveznici kot na celotni krivulji evrskih obveznic, so navedli na ministrstvu.


V primeru dolarske obveznice je pričakovani donos investitorjev pred njeno izdajo znašal od 6,2 do 6,4 odstotka, po predstavitvi reformnih ukrepov ameriškim investitorjem in izdaji dolarske obveznice pa se je znižal na 5,7 odstotka ter dan pred napovedjo pobude o referendumu na 5,1 odstotka. Sorazmerno gibanju donosov se je gibala tudi teoretična cena dolga Slovenije, ki je bila 30. oktobra najnižja od letošnjega avgusta, so navedli na ministrstvu.

"Mednarodni finančni trgi, ki so pomemben vir financiranja Slovenije, slovenskega bančnega sistema in gospodarstva, pričakujejo izpolnitev načrtovanih ukrepov glede krepitve stabilnosti bančnega sektorja kot tudi upravljanja z državnim premoženjem. Hitre implementacije ukrepov so v tem trenutku nujne v izogib še težjemu gospodarskemu in javnofinančnemu položaju Slovenije," so opozorili.

Na elektronski borzi MTS se donos na slovenske desetletne obveznice zadnjih nekaj dni bistveno ne spreminja. Trenutno se giblje pri 5,61 odstotka, kar je toliko kot ob zaključku četrtkovega trgovanja.

30 poslancev, 27 poslancev PS ter nekdanji poslanec PS Borut Ambrožič, poslanec SD Srečko Meh in nepovezani poslanec Ivan Vogrin, je v torek ponoči tik pred iztekom roka vložilo zahtevo za razpis zakonodajnih referendumov na oba omenjena zakona.

Zahteva za referendum o holdingu je bila podpisana lastnoročno, k zahtevi za referendum o t.i. slabi banki pa so bile menda priložene kopije podpisov oz. scan podpisov, zato se je pri tej zahtevi zapletlo. Predsednik DZ Gregor Virant bo izjavo o tem podal ob 14. uri.