zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Samo Omerzel, minister za odstrel

Deli na:
Samo Omerzel, minister za odstrel

Ali je naslednji minister za odstrel? In to za povrh spet minister za infrastrukturo in prostor? Novomeščan Samo Omerzel je postal medijska tarča zaradi njegovega zdaj že nekdanjega direktorja direktorata za infrastrukturo Antona Žagarja. Najprej je spletni portal pozareport razkril poslovne povezave med ministrom ter Žagarjem, nekdanjim vodilnim uslužbencem Darsa, ki so najverjetneje vodili tudi do njegovega spornega imenovanja. Novinarji Financ so razkrili še obseg poslov med Darsom in Omerzelovim podjetjem Lastinski d. o. o., ki seže skoraj do enega milijona evrov, ter posamezne pogodbe, potem pa so zgodbo povzeli še na Pop TV.

Da je minister tako hitro znašel na udaru ne more biti preveliko presenečenje, saj se je že predstavitvi pred pristojnim parlamentarnim odborom otepal (so)lastništva Ultre, ki je postala sinonim za nekdanjega predsednika Zares Gregorja Golobiča. Zatrjeval je, da je bil v Ultri le najeta delovna sila. Kolikokrat se bo še primoran distancirati od Golobiča, s katerimi, kot je zatrjeval, nista v stikih že več kot dve leti, oziroma kako bo prepričljivo pokazal, da njegova kandidatura z njim res ni v nikakršni zvezi?

Še ne 39-letni »uspešen poslovnež in podjetnik ter mednarodno priznan in nagrajen inovator«, kot se je neskromno predstavil, je s svojimi kreativnimi idejami in ustvarjalnostjo navduševal svoje profesorje že kot Zoisov štipendist. Njegova mati je bila gospodinja, oče poklicni voznik (rojen je bil v Pečicah, majhni vas v brežiški občini), a to ne more biti pomembno, da je o samostojni poslovni poti začel razmišljati že v drugem letniku študija robotike na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, ko se je začel ukvarjati z razvojem industrijskih nadzornih sistemov. Nato je postal vodja razvojnega tima, nadaljeval kariero kot direktor poslovnega razvoja ter po uspešno zaključenem študiju hitro prevzel vlogo prvega moža v dveh podjetjih, usmerjenih v razvoj tehnologij. Med drugim je soavtor patenta za avtomatska prodajna mesta v naftni industriji in nagrajenec Eureka Venture Forum Istanbul 2012 za najboljši projekt in predstavitev v ICT skupini.

Družino si je ustvaril v Novem mestu, od koder na mednarodne trge prodira tudi njegovo podjetje Lastinski. Nekateri novomeščani bi dali zanj roko v ogenj. Za Delo je razkril tudi svoj protestantski delovnik, ko še ni bil minister, a tudi pri tem ni bil »protestantsko skromen« Ob šestih vstane, pripravi zajtrk za družino (za ženo farmacevtko in šoloobvezni hčerki), do sedmih pojejo, nato se raztepejo vsak na svojo stran. Domov prihaja navadno ob osmih. Vse sobote so delovne, nedeljska jutra pa namenja možganski nevihti s svojo razvojno ekipo.

Omerzel je zaupal v zgodbo z Golobičevem Zaresom in jo podpiral, »vendar na žalost se je časom izkazalo, da to ni tisto, v kar sem jaz v začetku verjel,« je pojasnil poslanec svoje politične izkušnje. Bo tako tudi z Virantovo Državljansko listo, v katero je vstopil na isti dan, ko ga je Virant predlagal za ministra?



Izjave o Samu Omerzelu

Zvonko Lah, poslanec SDS: »Veseli me, da je človek iz realnega sektorja, neobremenjen s politiko, človek, ki je v svojem dosedanjem delu svoje ideje konkretiziral in bil uspešen. Bojim pa se, da je prišel v precej neznane vode in da bodo težave bistveno večje kot si jih predstavlja.«

Brane Golubović, poslanec PS: »Prevzema ministrstvo, ki ima največ finančnih sredstev v državi in temu primerno tudi največ projektov, ki se bodo v naslednjih 10 oziroma 20 letih izvajali in od katerih se pričakuje večja gospodarska rast, temu primerno zaposlenost in vse drugo, kar je del tega.«

Kristina Valenčič, poslanka DL: »Res dobro pozna gospodarstvo, na lastni koži je občutil, kaj vse je treba narediti, da delavci dobijo zasluženo plačilo, ima tudi uspešne mednarodne poslovne izkušnje. Predstavil se je morda nekoliko drugače, kot smo vajeni; je pač človek dejanj in ne le lepih besed.«