kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Minister Gantar na zasedanju podprl WHO in oceno odziva na pandemijo covida-19

Deli na:
Minister Gantar na zasedanju podprl WHO in oceno odziva na pandemijo covida-19

Tomaž Gantar - Foto: Matija Sušnik / Državni zbor

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v nastopu na 73. letnem zasedanju skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je posvečena pandemiji novega koronavirusa, v ponedeljek izpostavil, da Slovenija ceni prizadevanja WHO pri koordinaciji odziva na pandemijo. Podpira pa tudi oceno odziva, ki bo prispevala k boljši pripravljenosti v prihodnje.

Minister je prvi dan dvodnevnega zasedanja, ki prvič v zgodovini poteka preko videokonference, podprl izjavo EU, ob tem pa tudi ocenil, da se je med pandemijo pokazal ključni pomen zagotovitve ustreznega in enakega dostopa do zdravil, medicinske opreme in opreme za zaščito ter dobav.

Za učinkovit odgovor na pandemije, kot je ta covida-19, je v video izjavi izpostavil nujnost zagotovitve dostopa do novih cepiv, zdravil, diagnostik in zdravljenj v duhu globalne solidarnosti.

Prepričani smo, da je pandemija covida-19 velik preizkus za naše zdravstvene sisteme in družbe, je dejal. Odgovor na pandemijo v Sloveniji pa je po njegovih besedah pokazal, da ima država močan javni zdravstveni sistem z dobro usklajeno primarno zdravstveno oskrbo in programom za nujni odziv.


Dvodnevno zasedanje se bo končalo danes. Udeleženci iz 194 držav članic naj bi danes razpravljali o resoluciji, ki jo je pripravila EU, v kateri pozivajo k "čimprejšnji nepristranski, neodvisni in celoviti" preiskavi mednarodnega odziva in odziva WHO na pandemijo covida-19.

Države so se načeloma minuli teden dogovorile, da bodo resolucijo soglasno sprejele. Zaradi naraščanja napetosti med ZDA in WHO v zadnjih dneh pa se nekateri poznavalci bojijo, da soglasja ne bo.

Svetovna zdravstvena organizacija je specializirana agencija Združenih narodov, ki ima vodilno vlogo pri globalnih vprašanjih s področja zdravja. Določa smeri zdravstvenih raziskav, postavlja norme in standarde, zagotavlja tehnično podporo državam ter spremlja in ocenjuje zdravstvene trende. Slovenija je njena članica od leta 1993.

Doslej je zaradi covida-19 v svetu umrlo okoli 317.000 ljudi, potrjenih okužb z novim koronavirusom je skoraj 4,8 milijona. V Sloveniji so doslej umrli 104 bolniki s covidom-19, potrjenih je bilo 1467 okužb.