Revija Reporter
Svet

Trump grozi WHO in jo obtožuje, da je "kitajska lutka", Evropa organizacijo brani

STA

19. maj. 2020 19:46 Osveženo: 19:49 / 19. 5. 2020

Deli na:

Donald Trump

Reuters

Države članice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so na 73. letnem zasedanju skupščine danes soglasno podprle neodvisno preiskavo odziva WHO na pandemijo covida-19. Evropski voditelji so ob tem, zlasti v luči groženj predsednika ZDA Donalda Trumpa o trajni zamrznitvi financiranja WHO, izrazili podporo organizaciji.

V resoluciji, ki jo je pripravila EU, je 194 držav članic pozvalo k čimprejšnji "nepristranski, neodvisni in celoviti" oceni mednarodnega odziva na pandemijo, ki je doslej zahtevala več kot 318.000 življenj. V okviru ocene je treba preiskati tudi ukrepe WHO in njihov časovni potek v zvezi s pandemijo, so poudarili.

V resoluciji, ki ni zavezujoča, so tudi pozvali države, naj se zavežejo k zagotovitvi "preglednega, pravičnega in pravočasnega dostopa" do zdravljenj ali cepiv, ki jih bodo razvili proti covidu-19.

Naslovili so tudi sporno vprašanje izvora novega koronavirusa, ki se je pojavil lani v Wuhanu na Kitajskem. WHO so pozvali, naj pomaga raziskati "zoonotski izvor virusa in pot njegovega vnosa med ljudi".

Resolucijo so podprle tudi ZDA kljub bojaznim nekaterih zaradi novih ameriških kritik WHO in Kitajske zaradi vloge slednje v pandemiji.

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek zvečer zagrozil, da bo trajno zamrznil financiranje WHO, če v naslednjih 30 dneh ne bo izvedel znatnih sprememb v delovanju. WHO je obtožil, da je kitajska lutka in da je zatajil v pandemiji novega koronavirusa.

To je Trump sporočil, potem ko je ameriški minister za zdravje Alex Azar na zasedanju skupščine obtožil WHO, da je koronavirus zato tako smrtonosen, ker ni uspel pridobiti in zagotoviti bistvenih informacij. Zahteval je neodvisen pregled vseh vidikov odgovora WHO na pandemijo.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je v ponedeljek pozdravil pozive k pregledu delovanja organizacije, a vztrajal, da ni potrebe po drastičnem pregledu. Mednarodna skupnost mora "okrepiti, uresničiti in financirati sisteme in organizacije, ki jih ima, vključno z WHO," je dejal.

Pismo Trumpa Tedrosu, v katerem je zagrozil z omenjeno trajno zamrznitvijo ameriškega financiranja WHO, je naletelo na oster odziv Kitajske. Washington je obtožila, da "krči" svoje odgovornosti. "ZDA skušajo izkoristiti Kitajsko kot izgovor za krčenje svojih odgovornosti in za barantanje o svojih mednarodnih obveznosti do WHO," je danes v Pekingu dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Podporo in nujnost okrepitve WHO med pandemijo so medtem izrazili številni evropski voditelji, med njimi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ta je na zasedanju, ki je prvič v zgodovini potekalo preko videokonference, danes izpostavila, da je sedaj čas za "sodelovanje, za znanost in solidarnost, čas, da se vse človeštvo združi okoli skupnega cilja".

Nemški zunanji minister Heiko Maas je na zasedanju izpostavil osrednjo vlogo WHO pri upravljanju mednarodnega zdravja. Poudaril je, da je treba WHO okrepiti in podpreti za prihodnost. Tudi italijanski premier Giuseppe Conte je izpostavil potrebo po izboljšanju globalnega zdravstvenega sistema z "okrepitvijo vloge WHO".

Podporo WHO je v ponedeljek v nastopu izrazil tudi slovenski minister za zdravje Tomaž Gantar. Izpostavil je, da Slovenija ceni prizadevanja WHO pri koordinaciji odziva na pandemijo. Podpira pa tudi oceno odziva, ki bo prispevala k boljši pripravljenosti v prihodnje. Za učinkovit odgovor na pandemije je v video izjavi izpostavil nujnost zagotovitve dostopa do novih cepiv, zdravil, diagnostik in zdravljenj v duhu globalne solidarnosti.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je medtem danes v Moskvi v odzivu na Trumpovo grožnjo obtožil ZDA, da želijo razbiti WHO. Da, obstajajo priložnosti za izboljšave ... vendar pa nasprotujemo razbitju vsega, kar obstaja, zaradi političnih ali geopolitičnih interesov ene države," je dejal.