stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Milijonski plinski posel še zdaleč ni edina naveza grosupeljske SDS z Zoranom Jankovićem

Deli na:
Milijonski plinski posel še zdaleč ni edina naveza grosupeljske SDS z Zoranom Jankovićem

Foto: Primož Lavre

Pred nekaj tedni smo pisali o tesnih poslovnih navezah župana občine Grosuplje dr. Petra Verliča z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Občinski svet Grosupljega, v katerem imajo glavno vlogo svetniki SDS, je lani kar z odlokom brez javnega razpisa za operaterja distribucijskega sistema zemeljskega plina na območju občine Grosuplje določil javno podjetje Energetika Ljubljana. Slednje je v 85-odstotni lasti MOL in pod popolno kontrolo Jankovića.

Energetiko Ljubljana so izbrali brez javnega razpisa, saj naj bi jim to omogočala zakonodaja, pri družbi so pridobili soglasje Javne agencije za energijo. Nekateri poznavalci so prepričani, da to ni v skladu z pravnim redom Evropske unije. Občina Grosuplje je Energetiki Ljubljana podelila koncesijo za upravljanje plinskega omrežja kar za 35 let, pri čemer ta družba tam že gradi plinsko omrežje, plin bodo začeli distribuirati še letos.

Toda niti v odloku o podelitvi koncesije niti v koncesijski pogodbi ni nikjer zapisano, kolikšen bo znesek omrežnine, ki jo bodo morali na mesečni ravni plačevati uporabniki omrežja, torej gospodinjstva in podjetja. Če bo ta znesek višji, kot za omrežnino plačujejo uporabniki na območju MOL, potem je posel med občino Grosuplje in Energetiko Ljubljana protipraven, saj so posli, za katere ni izpeljan javni razpis, upravičeni izključno, če gre za najnižjo ceno na trgu.

Vprašanje o zneskih omrežnine smo naslovili na ljubljansko mestno občino in na župana Verliča. Prav tako nas je zanimala cena za priključek na omrežje. Velja poudariti, da so za vsa gospodinjstva na območju, kjer bo plinsko omrežje, celo določili, da je priključitev nanj obvezna! Eden od naših virov pravi, da nikogar od lastnikov že postavljenih stanovanjskih ali podjetniških objektov ne morejo prisiliti k priključitvi, lahko pa to storijo pri novogradnjah ali spremembah gradbenih dovoljenj, saj so pri postopkih izdaje ali spremembe gradbenih dovoljenj potrebna soglasja državnih in občinskih organov. Na občini so odgovor obljubili v začetku tega tedna.

Vendar omenjeni milijonski plinski posel še zdaleč ni edina naveza grosupeljske SDS z Jankovićem. Ravno v prejšnji številki smo pisali, da so Janković, Verlič in predsednik občinske uprave v Grosuplju Dušan Hočevar v centru mesta nasmejani do ušes odprli lekarno podjetja Lekarna Ljubljana. To je kura, ki Jankoviću nosi zlata jajca. Toda pri soglasju za odprtje lekarne je bila kršena zakonodaja in še pravila Evropske komisije za lekarništvo, vse v škodo tamkajšnje delujoče lekarne zasebnice koncesionarke Petre Flašker.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24