cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mariborski DeSUS: Fištravec ne more sam razpustiti koalicije - mi gremo ven!

Deli na:
Mariborski DeSUS: Fištravec ne more sam razpustiti koalicije - mi gremo ven!

Foto: Bobo

Mariborski odbor DeSUS je včeraj izglasoval izstop iz koalicije župana Andreja Fištravca. V stranki poudarjajo, da sredina odločitev župana za razpustitev koalicije nima veljave, saj župan po koalicijski pogodbi tega ne more storiti. Po besedah Fištravca pa je logično, da če lista, katere nosilec je župan, zapusti koalicijo, ta ne obstaja več.

DeSUS, ki ima v mariborskem mestnem svetu dva sedeža, je včerajšnje glasovanje o izstopu iz Fištravčeve koalicije napovedal že prejšnji teden. V stranki so namreč že nekaj časa nezadovoljni z delom župana in njegove ekipe.

A jih je župan prehitel in v sredo javnosti sporočil odločitev, da razpušča koalicijo. Nad takšnim ravnanjem so v stranki ogorčeni, saj jim je bilo rečeno, da pred koncem tega tedna nihče ne bo dajal izjav za medije.

Kot je po včerajšnjem zasedanju mestnega odbora stranke povedal njegov predsednik Valter Drozg, župan nima moči, da bi sprejemal takšne odločitve. Po koalicijski pogodbi, ki so jo lani podpisale Lista župana Andreja Fištravca, Gasilci Maribora, DeSUS, Stranka mladih - Zeleni Evrope in NSi, namreč lahko o tem odločajo le stranke.

Zato so včeraj napovedano glasovanje tudi izvedli. "Sklenili smo, da izstopamo iz te koalicije in da bomo o tem obvestili ostale koalicijske partnerje, kot to veleva koalicijski sporazum. Županov razpust koalicije je nelegitimen, celo nelegalen," je Drozg povedal za STA.

Prav tako neproduktivni so po ocenah DeSUS tudi pozivi mariborske opozicije k odstopu župana in sklicu novih volitev, saj lahko to odločitev sprejme le sam župan, nove volitve pa bi pomenile le nepotrebno zapravljanje občinskega denarja. Zato teh pozivov v stranki niso podprli. So pa poudarili, da bodo tudi v prihodnje podpirali "dobre projekte, ki bodo v korist Mariboru in Mariborčanom".

Tudi v koalicijski partnerici NSi po besedah njenega predstavnika Bernarda Memona menijo, da nobena partnerica sporazuma nima diskrecijske pravice odločanja mimo soglasja vseh partneric. "Odloča lahko samo o lastnem izstopu iz sporazuma, nikakor pa ne o pravicah in dolžnostih ostalih podpisnic sporazuma," je pojasnil.

Fištravec odgovarja, da koalicija ob umiku vodilnega člena ne more več obstajati. "Logično je, da če lista, katere nosilec je župan, 'zapusti' koalicijo, se je s tem koalicija razpustila. To je politično dejstvo in ne pravni termin," je povedal za STA in dodal, da je o izstopu svoje liste obvestil koalicijske partnerje, kot to zahteva koalicijska pogodba.

Pozive opozicije k odstopu pa Fištravec označuje za pričakovane. "Vsaka druga reakcija, kot pozivanje opozicije k mojemu odstopu, bi bila presenečenje. Morda je potrebno vsake toliko časa spomniti deležnike v mestnem svetu, katere kandidate za župana so ponudili oz. jih niso takrat, ko je bil za to čas, in kakšno zaupanje jim je bilo izkazano s strani volivcev," je povedal. "Čas, ko bom pred volivci polagal račune, bo prišel, neodvisno od takšnih ali drugačnih pozivov. Takrat se bodo polagali računi tudi vseh ostalih, ki delujejo v mestnem svetu," je še dodal.

Pozivov k odstopu ne podpira niti NSi. "Glede na to, da je župan dobil mandat na demokratičnih volitvah, menimo, da se o morebitnem odstopu lahko odloča izključno župan v kolikor meni, da ne bo mogel realizirati točk iz programa. V Novi Sloveniji si ne želimo izrednih razmer, zato tudi ne bomo pristajali na razne pozive ter ultimate. Župan je namreč tisti, ki mora sam oceniti svoja pretekla ter bodoča dejanja," je povedal Memon.

Fištravec je v sredo sporočil, da razpušča koalicijo, da bi tako razbremenil mestni svet deljenja mestnih svetnikov na koalicijo in opozicijo. Kot je dejal, želi s tem "narediti prostor za odgovorne odločitve in zastavljene projekte ter s tem zagotoviti prihodnost mesta". Tako naj bi v prihodnje namesto računanja na podporo koalicije iskal soglasje v mestnem svetu za vsak posamezen projekt.