Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Naveza grosupeljske SDS z Zoranom Jankovićem

Deli na:
Naveza grosupeljske SDS z Zoranom Jankovićem

Foto: Občina Grosuplje

Župan Grosupljega (SDS) Peter Verlič (levo) in ljubljanski župan Zoran Janković sta pri ekskluzivnih poslih najboljši par.

Ne glede na odnos SDS do ljubljanskega župana Zorana Jankovića na državni in tudi ljubljanski ravni župan občine Grosuplje Peter Verlič, pomembna oseba v stranki SDS, z županom Jankovićem izredno dobro sodeluje. Posebno tam, kjer gre za denarne interese Jankovića.

Recimo pri nezakonitem širjenju poslovalnic Javnega zavoda Lekarna Ljubljana, te Jankovićeve občinske krave molznice, v Grosuplje. Toda to je drobiž v primerjavi s poslom, ki sta se ga domislila grosupeljski občinski svet, v katerem ima primat SDS, in šerif iz Ljubljane.

Občinski svet Grosupljega je aprila lani sprejel Odlok o načinu izvajanja lokalne gospodarske javne službe operaterja distribucijskega sistema zemeljskega plina v občini Grosuplje. Toda, pozor, že kar v odloku so izbrali koncesionarja – Javno podjetje Energetika Ljubljana, kjer je 85-odstotni lastnik ljubljanska mestna občina.

To so storili neposredno brez javnega razpisa, kar so tudi sami zapisali v 23. členu odloka. Koncesijo so podelili kar za 35 let. V skladu z njo bo JP Energetika Ljubljana zgradilo plinovodno omrežje, potem pa Grosupeljčanom 35 let zaračunavalo omrežnino in dobavo plina. Zanimalo nas je, zakaj občina ni imela javnega razpisa za izbiro najbolj ugodnega koncesionarja in zakaj so izbrali ravno omenjeno podjetje med okoli dvajsetimi na slovenskem trgu, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo.

Na občini pravijo, da energetski zakon določa, da lahko občina ne glede na določbe zakona, ki ureja gospodarske javne službe, podeli neposredno koncesijo za izvajanje distribucije zemeljskega plina operaterju omrežja, na katerega se novi distribucijski sistem navezuje. Ker se bo novi sistem navezal na plinovodno omrežje v občini Škofljica, katerega operater je Energetika Ljubljana, so izbrali to podjetje.

Za to so predhodno pridobili soglasje Javne agencije za energijo. Plinovodno omrežje v Grosupljem koncesionar že gradi, plačniki pa bodo svojega dobavitelja plina lahko prosto izbrali na trgu. Lahko dodamo, da bo Energetika Ljubljana kot operater omrežja seveda tu v boljšem položaju od konkurentov. Zemeljski plin bodo začeli distribuirati že letos.

Govorili smo z več poznavalci tega področja. Eden od njih je prepričan, da sklicevanje na zakon o gospodarskih javnih službah (ZGJS) iz leta 1993 sploh ni v skladu s predpisi EU in ga občine ne bi smele uporabljati pri podeljevanju koncesij. Tako tudi sklicevanje ne energetski zakon ni utemeljeno, saj se ta zakon sklicuje na ZGJS.

Drug strokovnjak meni, da je odlok lahko zakonit, toda vprašanje je, kako bo občina Grosuplje zagotovila nadzor nad koncesionarjem Energetiko Ljubljana, saj ni v njeni lasti. Vsekakor pa bi nam morali na občini predložiti tudi koncesijsko pogodbo, za kar smo jih prosili, vendar je niso. Opozoriti velja, da gre tu za ogromno denarja, več deset milijonov evrov se bo steklo v podjetje v lasti MOL zgolj od omrežnine.

Foto: Tilen Rebolj - Lekarna Ljubljana je včeraj odprla novo enoto - Lekarno pri ZD Grosuplje.