asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

trump biden soočenje Necenzurirano

Ko politično areno zasuješ z blatom, v njej ...

IMG_6225 Reporter.si

Slovenec je lahko le nemočno besnel ob ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

Izbira obleke, ki najbrž ni naključna - tudi zaradi barv, ki so ustvarile neko celoto in sporočilo Odkrito.si

Foto zgodba: To najbrž ni bilo naključje

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

Slovenija

Milan Brglez naj bi že imel novo službo, Grošelj, Bogovič in Novakova si bodo odpočili od politike

Deli na:
Milan Brglez naj bi že imel novo službo, Grošelj, Bogovič in Novakova si bodo odpočili od politike

Milan Brglez - Foto: Jure Klobčar

Z julijsko ustanovno sejo Evropskega parlamenta se bo dosedanjim evropskim poslancem, tudi slovenskim, iztekel mandat. Iz Bruslja ob tem odhajajo Ljudmila Novak, Franc Bogovič, Milan Brglez in Klemen Grošelj, ki niso bili vnovič izvoljeni. Brglez svojo pot nadaljuje v domači politiki, preostali trije si bodo najprej vzeli nekaj političnega oddiha.

Volivci so na junijskih evropskih volitvah od aktualne postave evropskih poslancev iz Slovenije vnovičen petletni mandat podelili štirim dosedanjim evropskim poslancem, in sicer Romani Tomc, Milanu Zveru, Ireni Jovevi in Matjažu Nemcu. Polovica aktualnih evropskih poslancev pa se bo z ustanovno sejo Evropskega parlamenta od slednjega poslovila, za prihodnost imajo različne načrte.

V političnih vodah, kot kaže, ostaja Brglez, ki se mu obeta mesto državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje pod vodstvom njegove strankarske kolegice ministrice Andreje Katič. Slednja je predlog tudi že predstavila premierju Robertu Golobu, Brglezovo imenovanje pa naj bi sledilo v prihodnjih tednih, ko bodo zaključeni tudi pogovori o tem, na katerih področjih pod okriljem pravosodnega resorja bo deloval Brglez. V pisarni evropskega poslanca sicer informacij o njegovem odhodu na pravosodno ministrstvo uradno še ne komentirajo. Odgovarjajo le, da se Brglezu mandat evropskega poslanca izteče 16. julija.


Medtem dosedanja evropska poslanka NSi Novak napoveduje, da si bo najprej vzela čas za počitek in premislek, nato se bo odločila, kako naprej. Nekdanja predsednica NSi je po objavi prvih izidov glasovanja dejala, da je vesela, da je "politično ladjo varno pripeljala v pristanišče". Zdaj pravi, da ostaja članica stranke, ki jo je nekoč vodila. "Prihodnost bo pokazala, ali sem še potrebna v politiki ali bom korak usmerila kam drugam in za stvari, ki me prav tako veselijo," je navedla v odzivu za STA.

Tudi evropski poslanec Bogovič pravi, da si bo po več kot 20 letih profesionalnega udejstvovanja v politiki in izteku drugega zaporednega mandata v Evropskem parlamentu, "malce oddahnil od politike". "Najprej se bom posvetil svoji kmetiji in nasadu jablan ter družini, pri čemer se veselim zlasti več druženja z mojimi štirimi vnuki," je navedel za STA.

Da glede nadaljnje politične poti še ni sprejel odločitve, je za STA prav tako povedal Grošelj, ki se je tik pred volitvami politično razšel z največjo vladno stranko Gibanje Svoboda in njenim predsednikom, premierjem Golobom ter se na volitve podal kot nosilec liste Zelenih. "Povsem iskreno rabim po vsem dogajanju v zadnjih mesecih predvsem čim manj, če se da, sploh nič politike. Kaj bo pa v prihodnje, pa sam bog ve, pa še ta ni čisto prepričan v to, kaj bo," v šali dodaja Grošelj. Kot je še spomnil, pa ima zamrznjeno delovno razmerje na uradu za intelektualno lastnino v okviru ministrstva za gospodarstvo. Slednjega je namreč zapustil leta 2018 ob imenovanju na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo v času vlade Marjana Šarca, leto za tem pa je bil na listi LMŠ izvoljen za evropskega poslanca.