nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Migrantska kriza hud udarec za gospodarstvo brežiškega in šentiljskega območja

Deli na:
Migrantska kriza hud udarec za gospodarstvo brežiškega in šentiljskega območja

Foto: Bobo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je včeraj z gospodarstveniki iz Brežic in Dobove pogovarjal o škodi in posledicah, ki so jih zaradi povečanega prihoda migrantov občutili predvsem v turizmu in v trgovski ter obrtni dejavnosti. Ugotovili bodo za kolikšno gospodarsko škodo gre in pripravili program ukrepov, je dejal.

Minister je v izjavi za javnost povedal, da se je danes seznanil s težavami, ki jih je posavskemu gospodarstvu povzročil okrepljen prihod prebežnikov, hkrati pa je gospodarsko stanje na tamkajšnjem ožjem obmejnem območju ocenil za resno in težko. Sicer pa bodo skušali najti način, kako pomagati prizadetim podjetnikom, je dodal.

Ministrstvo za gospodarstvo bo najprej poskrbelo za to, da bodo škodo čim prej popisali, o tej obvestili vlado in nato pripravili program za ukrepanje. O kakšni škodi je govora, še ni vedel povedati.

Kot rešitve za prizadete podjetnike je navedel, da bodo predvsem turizmu, trgovini in storitvenim dejavnostim pomagali tudi tako, da bodo Sloveniji in sosednji Hrvaški, od koder prihaja glavnina gostov, sporočili in zagotovili, da življenje v brežiški občini poteka povsem normalo in da tam ni izrednih razmer.

Glede metodologije za oceno škode je pojasnil, da se bodo naslonili na zakon o naravnih nesrečah, ker pa s takšnim stanjem še niso imeli opravka, bodo morali to metodologijo še izdelati in nato priti do korektnih izračunov škode. Med drugimi predvsem za najbolj prizadeti območji, brežiško občino in šentiljsko območje, je povedal.

Na vprašanje o nakupu obmejne ograje, ki naj bi ga vodilo njegovo ministrstvo, pa Počivalšek ni želel odgovoriti. Kot je dejal, zadeve ne komentira, ker mu to omogoča zakon o javnem naročanju, ki navaja, da se varnostna oprema lahko nabavlja brez javnega naročanja in v "zaupnem okolju".

Z ministrom se je danes pogovarjala tudi predstavnica dobovskih Term Paradiso Martina Cizelj, ki je povedala, da jim je prihod migrantov že takoj na začetku povzročil 40-odstotno odpoved rezervacij. Pri dnevnih obiskovalcih so imeli tudi do devet desetin manj prometa, obisk njihovih savn pa se je zmanjšal za tretjino.

Glede škode na kmetijskih površinah pa je uprava za varno hrano danes opozorila na možnost prenosa bolezni z ljudi na živali. Zapisali so, da so te lahko na travnikih in poljih, kjer se ali so se zadrževali migranti, izpostavljene različnim povzročiteljem bolezni, zlasti to velja za živali na pašnikih ter živali, ki jih krmijo s krmo z omenjenih območij.

Uprava je pripravila tudi kratka priporočila, ki jih bodo veterinarji, ki izvajajo veterinarske preglede gospodarstev, razdelili lastnikom živali. Predvsem pa je pomembno, da ti poskrbijo za temeljne biovarnostne ukrepe in higieno ter da so pozorni na pojav kakršnihkoli bolezenskih znakov.

Lastniki naj tudi skušajo male živali zadržati na domačih dvoriščih, živine pa naj začasno ne spuščajo na prizadete pašnike, še opozarjajo na upravi za varno hrano.