stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Teroristični napad v Bruslju je belgijsko gospodarstvo stal skoraj milijardo evrov

Deli na:
Teroristični napad v Bruslju je belgijsko gospodarstvo stal skoraj milijardo evrov

Foto: Getty Images

Teroristični napadi v Bruslju konec marca, ki so zahtevali več kot 30 življenj, so Belgiji povzročili za milijardo evrov gospodarske škode. Samo v Bruslju nastalo škodo zaradi izpada prihodkov od turizma ocenjujejo na 122,5 milijona evrov.

Po besedah belgijskega ministra za gospodarstvo Krisa Peetersa gre za prve ocene gospodarskih posledic škode, opravljeno po terorističnih napadih v Parizu novembra lani, ki so prav tako delno vplivali na trgovino in turizem v Bruslju, saj je javno življenje v mestu zaradi varnostne blokade za več dni povsem zamrlo.

Teroristični napadi v Bruslju 22. marca so nato zahtevali več kot 30 življenj. Bruselj je zaradi napadov, ki so prizadeli predvsem turistični obisk, zabeležil za 122,5 milijona evrov manj prihodkov, regija Flandrija za 33 milijonov, Valonija pa za 20 milijonov evrov.

Napadi, ki so bili usmerjeni na bruseljsko letališče in na postajo podzemne železnice Maelbeek, so vplivali tudi na zmanjšanje prihodka številnih podjetij, škoda pa naj bi znašala okoli 760 milijonov evrov.

Ponudniki storitev, kot so taksisti, kinematografi, organizatorji zabavnih, umetniških ali kulturnih dogodkov, naj bi imeli za 175 milijonov evrov škode. Skupno naj bi škoda v prvem trimesečju letošnjega leta znašala 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda, kaže analiza, ki jo je za belgijsko gospodarsko ministrstvo opravil inštitut SPF Economie.

Dejanske gospodarske posledice napadov kot tudi škodo, povzročeno podobi Belgije, bo mogoče oceniti šele čez nekaj mesecev ali let, je še dejal Peeters, ki ga na spletni strani danes povzema belgijski časnik Le Soir.