Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nobelovi nagrajenci za ekonomijo svarijo pred brexitom

Deli na:
Nobelovi nagrajenci za ekonomijo svarijo pred brexitom

Foto: Getty Images

Deset prejemnikov Nobelove nagrade za ekonomijo je danes posvarilo, da bi izstop Velike Britanije iz EU državi povzročil trajno gospodarsko škodo. "Verjamemo, da bi šlo Veliki Britaniji z gospodarskega vidika znotraj EU bolje," so zapisali v pismu, ki ga je objavil časnik Guardian.

"Britanska podjetja in delavci potrebujejo polni dostop do enotnega trga. Brexit bi ustvaril veliko negotovost glede britanskih bodočih alternativnih trgovinskih dogovorov, tako s preostankom Evrope kot s pomembnimi trgi, kot so ZDA, Kanada in Čile," njihov zapis povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so poudarili, bi gospodarske posledice izstopa iz EU trajale več let. Tako so "gospodarski argumenti jasno v prid obstanka v EU". Med podpisniki pisma je šest Američanov, trije Britanci ter en Francoz.

Eden od podpisnikov, Christopher Pissarides z londonske šole London School of Economics, je za Guardian povedal, da bi negotovost v primeru brexita zmanjšala investicije in prizadela ustvarjanje delovnih mest. Posledica bi bila tudi padec vrednosti funta, kar bi podražilo počitnikovanje Britancev v tujini.

Zagovorniki izstopa iz EU sicer ekonomiste obtožujejo povzročanja panike. Pissarides je priznal, da je napovedovanje zahtevno in da se kdaj lahko tudi strokovnjaki zmotijo, a hkrati spomnil, da so ekonomisti v primeru brexita v veliki večini za obstanek.

"Velika Britanija zunaj EU ne bo cvetela," je poudaril. "Največji negativni učinek bo čutiti v prihodnjih petih letih, vendar bo vztrajal tudi kasneje skozi pomanjkanje investicij in šibkejšo pogajalsko moč Velike Britanije v prihodnjih pogajanjih," je napovedal.